10.7 C
De Bilt

Land Art expo Stille Omgang rondom Eemklooster te Amersfoort

Midden in de drukte van de samenleving is er de stilte van het Eemklooster. Veertien kunstenaars uit het hele land tonen op het terrein rond het Eemklooster in Amersfoort land art kunstwerken die veelal speciaal voor deze locatie vervaardigd zijn. De getoonde werken zijn toevoegingen aan- en reacties op het landschap. Het terrein en de begroeiing zijn daarbij geheel intact gebleven.

Eemklooster

Het Eemklooster is nu een verzamelplek voor bedrijven, ateliers en kinderdagverblijven. Toch is de sfeer in het park er omheen nog die van rust en contemplatie. Door kunst te plaatsen op onverwachte plekken wordt het unieke van de locatie benadrukt. De tentoonstelling is een soort ‘stille omgang’ waar de kunstwerken reflecteren op het kloosterleven van stilte en bezinning tegenover de drukte van het gewone leven.

Deze expositie laat zien dat de unieke locatie een plek is om samen te genieten van kunst, natuur en cultuur. Zij toont de kracht van de land art en de kunstenaars.

Eemklooster Rijksmonument Amersfoort

Wethouder Astrid Janssen: “Het Eemklooster is een van de Amersfoortse rijksmonumenten en zowel het complex als het terrein eromheen zijn prachtig. Het kunstproject, dat mede mogelijk is gemaakt door Open Call Beeldende Kunst Amersfoort, verbindt kunstwerken met de omgeving. Het maakt deze serene plek aan de rand van de stad nog iets mooier dan ze van zichzelf al is. Ik hoop dat veel mensen de kunst komen bekijken en zo ook het klooster, misschien wel opnieuw, ontdekken.

Over de kunstenaars in het Eemsklooster

Met Johan Sietzema en zijn kunstwerk ‘HIER’, een ode aan het nu, begint de route rondom het klooster. Chiel Kuijl maakt structuren dmv touwen en kleine elementjes. De structuur die ontstaat door deze verbindingen wordt nog meer zichtbaar door beweging die de bezoeker zelf kan veroorzaken door op de schommelbank te gaan zitten.

Jan Everwijn plaatste wortelstronken van verschillende bomenonderste boven in de grond in de installatie ‘In stilte om(ge)gaan’. Peter Huibers maakt met een mobile, evenwicht in beweging. “Ware rust is niet het ontbreken van beweging, het is evenwicht in de beweging.”

Peggy Eras, kunstenaar en mede-organisator, maakte 47 paarse sluiers van wilgentenen en oud steigerdoek. De kleur paars staat voor passie, inspiratie en spiritualiteit. Ook creëerde zij een klaaglijn met vlaggen van oude zeilen met daarop ‘geklaag’ van mensen.

Hedy Hempe heeft in een week tijd, ter plekke een enorme installatie opgebouwd van takken van het terrein. Met daarin een opening, een kader om doorheen te kijken naar het klooster.

Het kunstenaarsduo Jacomien Boonstra & Yolanda van Dongen maakten tekeningen, portretten op wit steigerdoek.

Iets verderop worden de bezoekers, door Elsbeth Pilz en Hester Pilz, verleid in ‘Waar vinden wij zingen?’ om oog te hebben voor de kleine wonderen in de natuur die ons omgeven. De foto’s van Elsbeth vinden een bijzondere plek in de keramiek van land artist Hester.

Thea van Vliet creëerde als ode aan de natuur de installatie ‘Kapel’ met gotische ramen en een roosvenster, gemaakt van natuurlijke materialen (met oa bloemen uit rouwboeketten en veren). Om de natuur te eren als gewijde plaats voor rust, bezinning en inspiratie.

Carola Mokveld plaatste een familieportret in de vijver en op de voormalige begraafplaats creëerde zij de installatie ‘139’. Het aantal zusters dat hier begraven heeft gelegen gaf zij een plek door een emmer met wit laken te plaatsen. Hierop staan geborduurde kruizen. De lakens veranderen door de tijd en invloed van de natuur en zullen na afloop weer verwerkt worden in nieuwe kunstwerken.

Elganan Jelsma toont een ‘Anna’, de vrouw die kennis doorgeeft. Typerend voor de kennisoverdracht waar de zusters al die jaren voor stonden! De Anna is gemaakt van afgedankte banners van musea.

Als laatste heeft de Amersfoortse kunstenaar Jos Smink een locatie uitgekozen tussen zijn voormalige ‘jongensschool’ en het zicht op het ‘meisjesklooster’. De ‘knotwilgen’ weerspiegelen de lucht en geven een mooie doorkijk naar het kloosterterrein.

Gratis toegankelijk

De expositie in het Eemklooster is dagelijks gratis toegankelijk! Een catalogus met route en info van alle kunstenaars, is ter plekke gratis verkrijgbaar, maar ook te downloaden via de website van pubart.nl

Kunstenaars

Kunstenaars: Hedy Hempe, Chiel Kuijl, Carola Mokveld, Hester Pilz & Elsbeth Pilz, Johan Sietzema, Jos Smink, Yolanda van Dongen & Jacomien Boonstra, Peggy Eras, Elganan Jelsma, Jan Everwijn, Peter Huibers en Thea van Vliet.

Locatie: Het Eemklooster, Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio