Op 17 augustus 2022 heeft wethouder Hans van der Velde het receptenboekje ‘Gezond met een budget’ overhandigd aan de voorzitter van de Voedselbank Hellevoetsluis. Vanuit het preventieakkoord is samen met de voedselbanken Voorne-Putten en voedingsdeskundigen het idee ontstaan om een boekje samen te stellen met tips en recepten om zo gezond en gevarieerd mogelijk maaltijden te bereiden. Het boekje geeft mensen met een krappere beurs een handreiking bij het koken van de producten uit het vers pakket van de voedselbank.
Praktische recepten
Groente en fruit zijn meestal kort houdbaar. Cliënten vinden het dan ook moeilijk om te kiezen wat zij met deze producten kunnen bereiden en hoe ze deze kunnen bewaren. Zo kan men de groente alvast iets voorkoken (blancheren) om ze te bewaren. Ook komt het geregeld voor dat in één pakket één soort groente in een grote hoeveelheid wordt geleverd. Wat kun je dan bereiden, zodat je gedurende de week toch gezond en gevarieerd kunt eten?
Mooi boekje door samenwerking
‘Dit boekje is een mooie samenwerking van verschillende partijen en geeft praktische kooktips aan mensen met een kleiner budget’, zegt wethouder Van der Velde. ‘Het boekje geeft niet alleen tips over wat te doen met de restjes en tips voor het bewaren, maar ook staan er QR-codes in met verwijzing naar de financiële hulpverlening van de gemeente’.
Lezen met een staafmixer
Voor sommige recepten is een staafmixer nodig. Deze wordt met het boekje meegeleverd om goed gebruik te kunnen maken van de recepten. Expert Van der Groef uit Brielle heeft deze staafmixers deels gesponsord. Het boekje wordt uitgedeeld aan de cliënten van de Voedselbanken in Brielle, Westvoorne, Hellevoetsluis en Nissewaard.