Boor de bouw van zes vrijstaande woningen in plan Lindenhof, heeft wethouder Jolanda Langeveld afgelopen woensdag op het terrein van de voormalige Josephschool in Lisse de eerste paal geslagen. Samen met inbreng van de omwonenden zijn er eisen opgesteld voor de uitstraling van het plangebied van de woningen, via een zogenaamd projectpaspoort. Het project wordt duurzaam en er worden zoveel mogelijk herbruikbare materialen ingezet.
Aandacht voor duurzaamheid
De gemeente heeft ervoor gekozen om de ontwikkeling van de woningen aan te besteden. Behalve de prijs voor de grond waren er ook duurzaamheidscriteria opgesteld. Projectontwikkelaars konden een zo duurzaam mogelijk plan indienen, waarbij de volgende onderwerpen beoordeeld werden:
circulaire economie, duurzame mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptatie en natuur en milieu. Wethouder Jolanda Langeveld: “De Lindenhof is een klein maar heel mooi project op een markante plek. Ik ben blij dat er zoveel aandacht is voor duurzaamheid. Dat is zeker in deze tijd hard nodig.”
Hergebruik van materialen
Een deel van de materialen van het oude schoolgebouw wordt gebruikt voor de bouw van de woningen in de Lindenhof. Hiernaast gebruikt de aannemer hergebruikte materialen afkomstig van andere gesloopte gebouwen. Een deel van de materialen is later zelfs weer te hergebruiken voor toekomstige bouwprojecten. Vanwege het circulair bouwen is onlangs nog een ‘donorhart’ uitgereikt aan de initiatiefnemer van het project. Er wordt namelijk niet gesloopt maar geoogst, is hierbij de gedachte.
Andere duurzame toepassingen
Naast de materialen is er ook op ander vlak veel aandacht voor duurzaamheid. Per woning wordt er bijvoorbeeld een elektrische laadgelegenheid aangelegd voor zowel een elektrische auto als een elektrische fiets. De woningen worden volledig energieneutraal gebouwd. En de woningen worden voorzien van een elektrische opslagmogelijkheid voor de niet gebruikte zonne-energie. Ook krijgen de woningen een regenwatersysteem, waarmee regenwater gebruikt kan worden voor de tuin, het toilet en wasmachine. De nieuwbouw is verder natuur-inclusief, wat betekent dat er verblijfplaatsen voor diverse dieren komen ter versterking van de biodiversiteit.
Goede balans woningmarkt
Gemeente Lisse wil een goed evenwicht in de typen woningen in het dorp. Dat betekent tegemoet komen aan de behoefte aan huur én koop. Voor zowel jonge als oudere inwoners. De gemeente kiest voor duurzame woningen, in hoog- en laagbouw. Door te bouwen ontstaat er meer ruimte voor doorstroming. Inwoners die kleiner willen wonen, laten vaak woonruimte achter voor gezinnen. Deze zorgen op hun beurt dat er woningen voor starters vrijkomen. Waar mogelijk wil de gemeente woningen aanbieden aan mensen die uit Lisse komen. Ook is er aandacht voor woonplekken (locaties) voor arbeidsmigranten.
Bijdrage voor sociale woningen
De initiatiefnemer heeft vanuit dit woningbouwplan een bedrag betaald voor het toevoegen van sociale woningen. Als gevolg hiervan zijn er op een andere plek in Lisse twee sociale woningen gebouwd.
Voorspoedige verkoop Lindenhof
Van de zes woningen zijn er vijf verkocht. Voor de verkoop van de laatste woning kunnen belangstellenden zich oriënteren en inschrijven via www.lindenhof-lisse.nl.