Vaardingen – “De is bezorgd over inwoners die de oplopende energierekening niet meer kunnen betalen”, aldus wethouder Arnoud Proos (armoedebeleid). Onder andere door de stijgende energieprijzen wordt het leven van de gemiddelde Vlaardinger steeds duurder. “Als gemeente Vlaardingen kunnen we de problemen niet in ons eentje oplossen, maar we kunnen als gemeente wel meedenken en hulp bieden waar nodig”, aldus Proos. Hij roept inwoners dan ook op om zich te melden als ze in de (financiële) problemen dreigen te komen. Ook luidt hij de noodklok richting het Kabinet.
Stijgende prijzen
“De stijgende prijzen voor levensonderhoud raken iedereen in de portemonnee, ook in Vlaardingen. Er is daarom een grote kans dat huishoudens die net boven de armoedegrens leven en normaal gesproken rond kunnen komen nu in de problemen raken. Via Stroomopwaarts krijgen we de eerste signalen dat dit probleem zich gaat voordoen. Alhoewel iedereen natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om energiegebruik, willen wij voorkomen dat inwoners te maken krijgen met complexe schulden. Daarom willen wij vroegtijdig hulp bieden waar mogelijk. Wij willen van onze inwoners horen wat zij nodig hebben, zodat we daar beter op in kunnen spelen”, legt wethouder Proos uit.
Maatregelen
Om de forse stijging van de energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren, neemt de (Rijks)overheid verschillende maatregelen. Voor alle huishoudens geldt dat zij via belastingverlaging ongeveer € 545 korting krijgen bij een gemiddeld energieverbruik. Huishoudens met een laag inkomen (120% van de bijstandsnorm) krijgen de eenmalige energietoeslag van € 800 die in Vlaardingen tot 1 november 2022 aan te vragen is via Stroomopwaarts. Deze energietoeslag wordt na positieve besluitvorming door het college van B&W verhoogd. Daarnaast krijgen zij hulp om energie te besparen.
De meeste extra maatregelen zijn gericht op de laagste inkomens. Om ook die huishoudens te helpen die net buiten de overheidsmaatregelen vallen, gaat de gemeente de komende tijd extra inzetten op het informeren van inwoners die in de problemen dreigen te komen. De gemeente wijst ze op verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen, zowel financieel als bij het nemen van energiebesparende maatregelen.
Hulp bij schulden
Inwoners met schulden en financiële problemen kunnen zich voor hulp melden bij Stroomopwaarts via de website van Stroomopwaarts, www.stroomopwaarts/nl/schulden. Op deze website is ook informatie te vinden over de extra regelingen voor mensen met een laag inkomen via www.stroomopwaarts.nl/regelingen. Vragen aan Stroomopwaarts kunt u stellen via het contactformulier op www.stroomopwaarts.nl/contact of telefonisch tussen 08:00 en 16:30 uur via (010) 246 5555.
Hulp bij energiebesparing
Op www.vlaardingen.nl/hulpmetenergie zijn tips te vinden om de energierekening betaalbaar te houden. Ook kunnen inwoners voor informatie, advies en ondersteuning terecht bij het gemeentelijke energieloket de WoonWijzerWinkel. Meer informatie kan men vinden via www.woonwijzerwinkel.nl en www.woonwijzerwinkel.nl/gemeente-vlaardingen. Telefonisch is de WoonWijzerWinkel tussen 09.00 en 17.00 uur te bereiken via (010) 7470147.
Daarnaast kan het Servicepunt Woningverbetering woningeigenaren – in het bijzonder VvE’s – op weg helpen die bij het treffen van onderhoud meteen energiebesparende maatregelen willen uitvoeren.
Hulp van de gemeenteVlaardingen
“Het college maakt zich zorgen over de dreigende problemen. Daarom zet ook de gemeente alle zeilen bij”, aldus wethouder Proos. Inwoners kunnen met hun vragen die niet bij Stroomopwaarts of de WoonWijzerWinkel thuishoren altijd terecht bij de gemeente via (010) 248 4000 of via www.vlaardingen.nl/contactformulier. Ook gaat de gemeente onder andere de mogelijkheden onderzoeken voor het inzetten van energiecoaches, het uitvoeren van energiescans en het uitdelen van energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie en tochtstrips. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met bijvoorbeeld de woningcorporaties en energiebedrijven om te onderzoeken welke mogelijkheden deze organisaties nog hebben om inwoners te helpen.
Oproep
Wethouder Proos voorziet dat de huidige overheidsmaatregelen niet voldoende zijn. Hij roept daarom het Kabinet op om nog voor Prinsjesdag duidelijkheid te geven over aanvullende maatregelen. “Omdat een grote groep inwoners op dit moment geen aanspraak kan maken op de steunmaatregelen, zijn aanvullende maatregelen nodig. Het Kabinet kan ons niet in de kou laten staan. Als gemeente staan wij in ieder geval klaar om de aanvullende overheidsmaatregelen uit te voeren.”