3.4 C
De Bilt

Week van lezen en schrijven: spelenderwijs de taal leren

Ongeveer 24% van de Enschedeërs vindt teksten vaak moeilijk om te begrijpen. Door het ontbreken van basisvaardigheden in taal kunnen allerlei dingen lastig worden – zoals het online regelen van zaken, financiën op orde houden, of de kinderen helpen met school. Tijdens de landelijke Week van lezen en schrijven wordt hier van donderdag 8 t/m woensdag 14 september aandacht aan besteed. Inwoners kunnen meedoen aan verschillende activiteiten vanuit het Huis voor Taal en Meedoen en ervaren wat de mogelijkheden zijn.

Lezen en schrijven van belang voor iedereen

‘Niet goed kunnen lezen of schrijven heeft veel invloed op het dagelijkse leven van mensen’, vertelt Hacer Bircan, coördinator van het Huis voor Taal en Meedoen. ‘Als mensen brieven van de gemeente, de dokter en hun werkgever niet begrijpen, dan ontstaan verschillende problemen op het gebied van geld, gezondheid en werk. Ook bestaat de kans dat laaggeletterdheid van ouder op kind wordt overgedragen. Dat willen we voorkomen.’ Het Huis voor Taal en Meedoen is onderdeel van de Enschedese taalsamenwerking waarin Alifa, M-Pact, Bibliotheek Enschede, Leerwerkloket Twente, Power, SIVE, ROC van Twente, Stichting Lezen en Schrijven en gemeente Enschede samenwerken.

Steeds meer inwoners, organisaties en bedrijven werken aan basisvaardigheden

Dat is goed nieuws! In een veilige stimulerende omgeving leren inwoners met en van elkaar, waardoor sociaal isolement wordt voorkomen. Ouders van jonge kinderen kunnen ook tips krijgen op de website www.gavoortaalenschede.nl. Door op de werkvloer met vakvaardigheden aan de slag te gaan, is de kans op bedrijfsongevallen kleiner. Simon Putman, beleidsmedewerker laaggeletterdheid en arbeidsmarkt bij de gemeente Enschede vult aan: ‘De gemeente werkt aan duidelijke communicatie met de inwoners van Enschede en (her)schrijft brieven op een begrijpelijk taalniveau.’

Programma

Tijdens de Week van lezen en schrijven zijn er verschillende voorlichtingen en activiteiten, zowel in het centrum (bibliotheek) als in de andere stadsdelen (wijkcentra en bij partners). ‘Kruip in de huid van een laaggeletterde en doe mee met het escapespel. Zing mee in de Taaltafel, wandel de taalwandeling of krijg de taal spelenderwijs beter onder de knie met Hollandse hapjes’, aldus Linda van Veen, medewerker Taalaanpak van Alifa.

Inwoners kunnen daarnaast meer te weten komen over het verbeteren van basisvaardigheden of hoe iemand anders hiermee geholpen kan worden. Het volledige activiteitenprogramma is te vinden op de website van Huis voor Taal en Meedoen of op te vragen bij Bibliotheek Enschede.

Feestelijke afsluiting

Op woensdag 14 september wordt de Week van lezen en schrijven feestelijk afgesloten. Wethouder Arjan Kampman van de gemeente Enschede reikt om 11.00 uur het officiële certificaat van het Huis voor Taal en Meedoen uit in de Centrale Bibliotheek.

In de periode 2020-2023 moeten alle Taalhuizen in Nederland namelijk worden gecertificeerd om de kwaliteit en toekomstbestendigheid van taalhuizen te garanderen. Marlies Olthuis, Manager Educatie bij Bibliotheek Enschede organiseerde het proces rondom de certificering van het Huis voor Taal en Meedoen. ‘Het uitdelen van deze certificaten gebruiken we als kans om het onderwerp laaggeletterdheid meer bekendheid te geven. Inmiddels zijn 35 van de ruim 200 taalhuizen gecertificeerd en we zijn trots dat ook het Huis voor Taal en Meedoen in Enschede hier nu bij hoort.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio