Meierijstad wil een gemeente zijn waar inwoners kunnen wonen en leven in een prettige en veilige omgeving. Om voor de leefbaarheid te weten waarop we samen – inwoners, gemeente en maatschappelijke partners – moeten inzetten om dit verder te verbeteren, is het goed om te weten hoe dat in Meierijstad er nu voor staat. Dit onderzoek is daarom een vervolg van het eerdere leefbaarheidsonderzoek van 2019. Wat gaat er goed, waar liggen de verbeterkansen, in welke gebieden en welke stappen hebben we gezet sinds 2019. De gemeente houdt daarom een groot onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid in Meierijstad.
Enquête
Bij 27.000 inwoners valt midden september een brief op de mat met daarin een inlogcode die toegang geeft tot de online enquête. Hierin wordt deze inwoners gevraagd wat zij vinden van hun eigen buurt. Aan de orde komen thema’s zoals vervuiling, sociale contacten, onderhoud van wegen en groen, veiligheid, verlichting en de kwaliteit van voorzieningen.
Voor verbetering van de leefbaarheid
De groep van zo’n 27.000 inwoners is een steekproef onder alle inwoners. Niet alle inwoners krijgen dus een enquête. De resultaten helpen mee om te bepalen waar en op welke onderdelen de leefbaarheid en veiligheid in Meierijstad verbeterd kunnen worden. Een hoge respons is dus belangrijk. Om dit te stimuleren worden 10 cadeaubonnen van 40 euro onder de deelnemers verloot.
Tot 23 september de tijd
De geënquêteerden hebben tot 23 september de tijd om de enquête in te vullen. Dat kan online, maar er kan ook gratis een papieren versie aangevraagd worden. Companen, het bedrijf dat het onderzoek voor de gemeente uitvoert, heeft een helpdesk waar de geënquêteerden terecht kunnen met vragen.
Leefbaarheidsmonitor
De opgehaalde gegevens worden samen met cijfers en informatie die er al is bij de gemeente, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie etc. samengebracht in een leefbaarheidsmonitor. Deze monitor geeft op die manier een representatief beeld van de leefbaarheidssituatie van zo’n 40 gebieden in Meierijstad en is naar verwachting begin 2023 online te raadplegen. In diezelfde periode bespreekt de gemeente de uitkomsten van de meting ook samen met de wijk- en dorpsraden en de maatschappelijke partners.
Goed onderzoek
In mijn buurt is het goed wonen. de mensen zijn allemaal vriendelijk, maar we spreken alkaar alleen maar buiten. De mensen zijn allemaal heel druk.
De perken en de straat is goed onderhouden. De verlichting is ook goeg.
Ik woon spoorven 254 in mijn straat staat een mooi huis met een mooie haag, maar die haag groeid een halve meter over het trottoir
Als ik ga wandelen met mensen in een rolstoel dan kan ik niet over het trottoir,omdat de haag zo breed is.
Dit heb ik al vaker doorgegeven en een foto gestuurd maar dat maakt geen invloed bij jullie.
Nu is er ook een ander oplossing, Maak het trottoir breder dan kan ik er met de rolstoel wel langs.
Vrijwilligers werk doe ik ongeveer 3 uur per week.