De Aloysiuslocatie in Losser blijft ook na 1 oktober aanstaande nog tijdelijk in gebruik als crisisnoodopvang voor vluchtelingen. De periode van tijdelijke crisisnoodopvang in de voormalige Aloysiusschool wordt verlengd tot in principe 1 januari 2023. Deze verlenging heeft verder geen gevolgen voor de toekomstige herontwikkeling van de Aloysiuslocatie. Dat heeft het college van Losser dinsdag 6 september besloten.
Om de instroom van vluchtelingen beter te kunnen organiseren, heeft het kabinet alle veiligheidsregio’s en gemeenten in Nederland gevraagd om een extra inspanning te leveren. Daar hoort het langer dan gepland open houden van de huidige locaties voor crisisnoodopvang bij. Op die manier wordt de druk op de opvangcapaciteit in het aanmeldcentrum in Ter Apel verlaagd.
Aloysiuslocatie
Wethouder Jimme Nordkamp: “Aanvankelijk was het de bedoeling dat onze locatie voor crisisnoodopvang in de voormalige Aloysiusschool in Losser maximaal drie maanden open zou blijven. Maar iedereen ziet dat in Ter Apel nog steeds te weinig plekken zijn om de stroom vluchtelingen op te vangen en hen allemaal te voorzien van een bed, bad en brood. In Losser en NO-Twente zien we dat probleem natuurlijk ook en willen we onze verantwoordelijkheid nemen.
Daarom hebben we besloten om de crisisnoodopvang in Losser ook na 1 oktober aanstaande nog tijdelijk open te houden. Deze noodopvang verzorgen we namens de vier NO-Twentse gemeenten Dinkelland, Oldenzaal, Tubbergen en Losser. Het verlengen van de periode van crisisnoodopvang heeft verder geen gevolgen voor de toekomstige herontwikkeling van de Aloysiusschool als multifunctionele accommodatie.”
Verlenging crisisnoodopvang
De gemeenteraad, direct omwonenden, Centrum Management Losser (CML) en een vertegenwoordiger van de dorpsraad zijn inmiddels geïnformeerd over de verlenging van de crisisnoodopvang in de voormalige Aloysiusschool. Er is daar plaats voor maximaal 40 vluchtelingen. Die verblijven er sinds half juli van dit jaar. De opvang functioneert naar wens. De vluchtelingen kunnen er tot rust komen en samen met medewerkers en vrijwilligers worden regelmatig activiteiten ondernomen. Op die manier brengen ze hun tijd door en wachten ze op de afhandeling van hun asielaanvraag.
Noordoost Twente werkt samen bij het oplossen van de migratieproblematiek
De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen werken nu nauw samen in de organisatie van de tijdelijke crisisnoodopvang. Door de opgave voor de noodopvang van vluchtelingen voor de afzonderlijke gemeenten te combineren op één locatie kunnen de gemeenten dit beter organiseren. Ambtelijk personeel, begeleiding, beveiliging en benodigde middelen worden zo efficiënter ingezet.
Om ook voor de langere termijn een duurzame oplossing te vinden voor de migratieproblematiek zal in de toekomst structureel een beroep worden gedaan op de gemeenten. Zo heeft de Rijksoverheid een plan in de maak waarin wettelijk wordt vastgelegd dat gemeenten asielopvang realiseren. De gemeenten in NO-Twente zullen ook op dit gebied samen blijven werken aan het vinden van oplossingen voor de langere termijn.