Roosendaal – Een team van afvalcoaches hebben deze ochtend de aangeboden GFT+E containers extra gecontroleerd op vervuiling. Zij liepen voor de inzamelwagen uit en controleerden de containers op de kwaliteit van het aangeboden GFT+E. Na de controle kregen de nietafgekeurde containers een duimsticker op de deksel. De afgekeurde containers kregen een hanger met daarop uitleg waarom de container is afgekeurd, en bij welke afvalstroom de vervuiling dan wel hoort.
Kracht van herhaling
In de komende drie maanden lopen de afvalcoaches 10 ophaalroutes. Dit zijn de routes waarin de meeste vervuiling in de GFT+E container is geconstateerd, ook wel ‘aandachtsroutes’ genoemd. Deze routes worden een aantal keer gelopen waarbij inwoners steeds feedback ontvangen op hun afvalscheiding. Op deze manier hoopt de gemeente Roosendaal een structurele gedragsverandering bij inwoners te kunnen realiseren.
Minder restafval door beter scheiden GFT+E
Gemeente Roosendaal zet zich al geruime tijd in voor het verminderen van aantal kg restafval per huishouden. Het opgehaalde restafval bestaat nu nog voor een groot gedeelte uit GFT+E afval. Het beter scheiden van GFT+E afval zorgt dus ook voor een daling van restafval. Bovendien zal het GFT+E afval ook gerecycled worden tot compost en biogas. Daarvoor is het belangrijk dat het GFT+E afval goed wordt gescheiden, zodat er geen restafval tussen de compost komt. En, niet onbelangrijk voor inwoners, het aanbieden van GFT+E afval is gratis, terwijl het aanbieden van
restafval geld kost.