1572 wordt gezien als de ‘geboorte van Nederland’ en als keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Dit wordt nu, 450 jaar later, herdacht. Ook in de Achterhoek, waar in alle gemeenten een tentoonstelling wordt georganiseerd. Van 3 t/m 30 oktober is deze expositie te zien in de foyer van het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft. Maandag 3 oktober om 20.00 uur opent wethouder Janine Kock de tentoonstelling en geeft Michel Groothedde, stadsarcheoloog van de gemeente Zutphen een lezing: “De geboorte van Nederland; een zware bevalling voor de Achterhoek”.
Vrijheidsstrijd
Nederlandse opstandelingen boekten in 1572 voor het eerst succes in hun vrijheidsstrijd tegen de koning van Spanje. Elke plaats in Nederland speelde hierin haar eigen rol en heeft haar eigen herinneringen. De waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Dat wordt dit jaar in heel Nederland herdacht, en dus ook in de Achterhoek.
Lezing Tachtig jarige oorlog in de Achterhoek
Daar waar 1572 ‘De geboorte van Nederland’ wordt genoemd, was het voor de Achterhoek een behoorlijk zware bevalling. Voor de Achterhoek was 1572 de start van een periode waarin de regio frontgebied was, een gebied waar de oorlog werd uitgevochten. Dit zorgde voor veel ellende en economische achterstand. Michel Groothedde geeft op 3 oktober een lezing over de Tachtigjarige Oorlog en de historische ontwikkelingen in de Achterhoek.
Tentoonstelling 1572
Van 3 oktober t/m 30 oktober is de landelijke tentoonstelling over 1572 in de foyer van het Portiersgebouw op het DRU Industriepark in Ulft te bezoeken. Hierbij zijn archeologische objecten uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog te zien zijn. Denk daarbij aan resten van de beeldenstorm, sporen en vondsten van belegeringen, resten van verdedigingswerken, Spaanse en Staatse munten. De oudheidkundige vereniging OVGG presenteert verschillende objecten, waaronder kanonskogels. Poppen tonen de kledij van mannen en vrouwen uit die tijd. Ook is de maquette van Huis Ulft te bewonderen. Door archeologie toe te voegen aan de tentoonstelling, wordt deze periode letterlijk tastbaar gemaakt.
3D modellen van vondsten
De vondsten, gebouwen en verdedigingswerken zijn ook in 3D te zien op een touchscreen. De website met de 3D objecten en de informatieve teksten is ook online te bezoeken op: https://achterhoek1572.nl
Eindmanifestatie op 30 oktober
De tentoonstellingsmaand wordt afgesloten met een eindmanifestatie op zondag 30 oktober 2022. Die dag zijn er op het DRU Industriepark diverse activiteiten, waaronder workshops, rondleidingen o.a. naar Huis Ulft en publiek kan selfies maken in de stijl van die tijd.
De lezing en tentoonstelling zijn vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. De tentoonstelling is ontstaan door samenwerking tussen de regio-archeoloog van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), Archeologie Zutphen en alle Achterhoekse gemeenten, met hulp van amateurarcheologen en de Achterhoekse musea. Het ontwikkelen van het archeologisch deel van de tentoonstelling is mogelijk gemaakt door provinciale subsidie voor regio-archeologie en publieksarcheologie.