11.8 C
De Bilt

Gemeente Ede neemt extra maatregelen voor bestrijding energiearmoede

De gemeente Ede komt met een tijdelijk pakket aan extra maatregelen om inwoners te ondersteunen die door de inflatie en de hoge energiekosten in financiële problemen komen. Een belangrijke maatregel vormt het inrichten van een ‘noodfonds bestaanszekerheid’ in 2023 waar de gemeente Ede 1 miljoen euro voor uittrekt. Wethouder Karin Bijl (armoede en schulddienstverlening): “We zien dat niet alleen mensen in de bijstand, maar ook steeds meer mensen met een laag middeninkomen moeite hebben om de boodschappen en de energierekening te betalen. Met het maatregelenpakket willen we Edese huishoudens extra ondersteuning bieden voor de aanstaande winterperiode en daarna.”

Hulpvragen

Op dit moment ziet de gemeente nog een beperkte toename in het aantal hulpvragen richting de gemeente. “Met ons bestaande vangnet met regelingen en maatregelen weten we de huidige vraag vooralsnog op te vangen. Tegelijkertijd kan dit beeld snel omslaan wanneer mensen later dit jaar de eindafrekening ontvangen of in een variabel energietarief terecht komen”, aldus Bijl. “Uit onze contacten met instellingen en maatschappelijke organisaties ontvangen we bovendien signalen dat de financiële zorgen bij huishoudens toenemen. Gelet op de onzekerheid van de komende periode willen we hier goed op voorbereid zijn en dat doen we met tijdelijke extra maatregelen bovenop wat het Rijk doet en bovenop de regelingen die we al kennen in de gemeente.”

Aanvullende maatregelen

De gemeente neemt een aantal maatregelen die direct al ingaan. Zo intensiveert de gemeente de communicatie over inkomensregelingen, de energietoeslag en gaat zij meer inwoners versneld helpen bij het verlagen van hun energieverbruik. Verder gaan consulenten van de gemeente meer huisbezoeken afleggen wanneer er signalen zijn dat iemand te maken heeft met betalingsachterstanden van o.a. energie- en huurkosten. Bijl: “Ook kijken we op welke wijze we huishoudens met een laag middeninkomen beter kunnen ondersteunen. Zij hebben net een te hoog inkomen om energietoeslag te ontvangen maar hebben wel te maken met sterk gestegen vaste lasten en hogere kosten van levensonderhoud.”

Noodfonds

Om flexibel en slagvaardig te kunnen handelen is de gemeente van plan een tijdelijk noodfonds te creëren. In de ontwerpbegroting van de gemeente wordt hiervoor voor 2023 een bedrag van €1 miljoen gereserveerd. “Het noodfonds is bedoeld om noodzakelijke extra maatregelen van te betalen”, licht wethouder Bijl toe. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan extra inzet om inwoners met geldproblemen of schulden te begeleiden of extra ondersteuning aan maatschappelijke partners die van belang zijn bij het voorkomen van armoede en schulden.”

Samen

Bijl: “Er worden landelijke maatregelen genomen om de gevolgen van de crises in te perken en met dit brede maatregelenpakket doen we vanuit de gemeente ook wat in onze macht ligt. Samen met instellingen en maatschappelijke organisaties zorgen we ervoor dat in Ede komende winter geen inwoners worden afgesloten van gas of licht of zelfs uit hun huis worden gezet omdat zij de huur of hypotheek niet kunnen betalen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio