Landelijk Nieuws- Voldoen de gemeenten van Nederland wel aan alle verkeerseisen? Dat is de vraag die wij hier op de redactie regelmatig horen. Niet alleen van ouderen die zeggen dat het vroeger veel beter was, maar ook krijgen wij die vraag van ouders die hun kinderen naar school moeten brengen.
Voldoen gemeenten?
Voldoen de gemeentes van Nederland wel aan alle veiligheideisen die er zijn, Zijn er bijvoorbeeld op gevaarlijke plekken een zebrapad of moet er op het einde van die gevaarlijke weg een stoplicht of juist niet?. Iedere Gemeente heeft er wel mee te maken inwoners die bij de gemeente aankloppen en zeggen wij willen daar een stoplicht of een zebrapad, Maar Word daar ook naar geluisterd en dat is de vraag die bijna elke inwoner zich afvraagd.
Gemeente schuift verantwoordelijkheid af
Wie is nou verantwoordelijk voor de verkeerssituatie in de gemeenten? Je zou zeggen de gemeente is verantwoordelijk voor alle verkeersborden, stoplichten, belijning en de knooppunten, Toch is dat niet helemaal waar. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de wegen en straten in de woonwijken en omgeving. Maar waar de gemeenten bijvoorbeeld bijna nooit voor verantwoordelijk zijn, dat zijn bijvoorbeeld dijken, de provinciale N of E-wegen of de snelwegen die door die bepaalde gemeenten lopen, Daar zijn o.a. Hoogheemraadschap of Rijkswaterstaat voor verantwoordelijk.
Wie doet nou wat?
Wie doet er nu wat aan die drukke verkeersweg waar geen zebrapad ligt naar bijvoorbeeld een ingang voor een school? Moet de gemeente daar voor inzetten of moet het van beiden kanten komen?. Wat er ook gebeurt of dat inwoners en gemeentes wel of niet samen werken kortom het is en blijft lastig om de verkeersveiligheid te garanderen op iedere plek.
© Regio Online