Om ouderen weerbaar te maken tegen online oplichting heeft de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) de film Echt of Nep? gemaakt. Een niet alledaagse film, want de kijkers bepalen zelf de afloop. Op woensdag 5 oktober was de première in woonzorgcentrum De Merwelanden in Dordrecht. Vanaf de Week van de Veiligheid (10-16 oktober) zijn de film en bijbehorende handleiding gratis beschikbaar voor o.a. gemeenten, politie, ouderenwerk en bibliotheken.
Kijkers bepalen de afloop
De film bestaat uit vijf korte scenes over even zoveel vormen van digitale oplichting. Op het moment dat de hoofdpersoon een keuze moet maken, wordt het beeld stilgezet. De mensen in de zaal kunnen dan met elkaar bepalen wat de hoofdpersoon in hun ogen moet doen. Daarna gaat de film verder op basis van het gekozen scenario. En blijkt of de kijkers de juiste keuze hebben gemaakt. De vormen van digitale oplichting die te zien zijn komen uit de dagelijkse praktijk. De samenstellers van de film hebben hiervoor geput uit politieaangiftes.
Kennis blijft beter hangen
Bij de film hoort een handleiding om rondom de vertoning een bijeenkomst voor ouderen te organiseren. Tijdens de première in het Dordtse woonzorgcentrum was te zien hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat. De aanwezige ouderen keken vol belangstelling en gingen op de keuzemomenten geanimeerd met elkaar in gesprek. Politieagent Jeroen van Mierle leidde het gesprek in goede banen. Doordat ouderen zelf aan het denken worden gezet en zien wat de gevolgen zijn van hun keuze, blijft de kennis beter hangen verwachten de makers.
Regionaal portefeuillehouder cybercrime
In zijn rol als regionaal portefeuillehouder cybercrime binnen de regio Rotterdam Rijnmond en Zuid Holland zuid was burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel bij de première aanwezig. Hij en de andere gasten werden verwelkomd door Corrie van Randwijk van het bestuur van De Merwelanden.
Film opvragen
Organisaties die te maken hebben met ouderen kunnen de film vanaf 10 oktober (start van de Week van de Veiligheid) gratis opvragen door te mailen naar var.rotterdam@politie.nl. Met de bijbehorende handleiding kunnen zij zelf een workshop voor ouderen over digitale oplichting organiseren. De VAR is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, de politie en het openbaar ministerie binnen de politieeenheid Rotterdam.