Provincie Utrecht draagt één miljoen euro bij om de roeden bij een groot deel van de Utrechtse molen te herstellen. De molens staan nu stil vanwege problemen met de lasnaden van de roeden (wieken). In 2023 wordt al gestart met de herstelwerkzaamheden. Utrechts Landschap is zeer verheugd over deze toezegging die de helft van de kosten dekt.
Problemen met lasnaden
Utrechts Landschap heeft 15 van de 23 molens stil gezet vanwege problemen met de lasnaden van de roeden. Molens hebben twee roeden, die samen de basis vormen voor het wiekenkruis. Die roeden bestaan uit aan elkaar gelaste delen. Tijdens het draaien en malen komen er grote krachten te staan op het wiekenkruis. Het is daarom van essentieel belang dat de constructie van de wieken veilig is.
Vervanging van de roeden
Utrechts Landschap, beheerder van de molens, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. Het vervangen van de roeden zal drie tot vier jaar gaan duren, afhankelijk van de capaciteit bij aannemers en de financiering. Saskia van Dockum, directeur-bestuurder van Utrechts Landschap, “met deze bijdrage van provincie Utrecht kunnen we een flinke stap zetten naar vervanging van de roeden zodat de molens weer kunnen draaien en onze molenaars weer aan de slag kunnen!”.
Gedeputeerde Erfgoed Rob van Muilekom: “De molens in onze provincie zijn iconen in ons agrarisch cultuurlandschap. En molens moeten kunnen draaien! Het is belangrijk dat de molens onderhouden worden en toegankelijk zijn voor bezoekers, zodat zij de mooie verhalen die bij dit erfgoed kunnen horen en beleven.”
Provincie Utrecht draagt per molen 50 procent van de kosten bij met een maximum van 1 miljoen euro in totaal. De overige 50 procent zal via fondsen en lokale crowdfunding gefinancierd moeten worden. Utrechts Landschap start binnenkort een campagne om geld te werven voor de molens.
Niet alle molens staan stil
Op dit moment draaien acht molens en staan er vijftien stil. Meer informatie over de Utrechtse molens staat op de website.
Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van de provincie Utrecht, 35 duizend donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 82 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.