De intensieve aanpak om het drugsgebruik terug te dringen en de drugshandel te beteugelen, pakt in de praktijk steeds succesvoller uit. Dat leren de eerste signalen. ,,Dealers komen niet meer voor een geringe hoeveelheid handel naar Oudewater, omdat de drugsaanpak te groot is.’’
Het terugdringen van drugsgebruik is een kwestie van lange adem. Oudewater ontwikkelde dit jaar een intensieve aanpak om het drugsgebruik terug te dringen en de drugshandel te bestrijden. De eerste signalen van deze aanpak zijn ronduit positief te noemen.
Burgemeester Verhoeve haalt een willekeurig voorbeeld aan. ,,Een gebruiker klaagde in een gesprek met de politie, dat dealers niet meer voor een geringe hoeveelheid handel naar Oudewater willen komen omdat het pakrisico te groot is.’’ Eerder dit jaar rolde de politie een hennepkwekerij in Hekendorp op en deed een succesvolle inval in een woning in Oudewater. En een Oudewaterse dealer werd begin 2017 in eerste aanleg fors gestraft door de rechter.
Voorlichting, hulpverlening en strafrecht. Die mix is van belang bij het terugdringen van het gebruik en de handel. En uiteraard horen daar ook de meldingen bij die de inwoners doen. ,,Die vinden wij heel waardevol. Het publiek kan dit doen via Meld Misdaad Anoniem (www.meldmisdaadanoniem.nl). Dit najaar starten we een campagne om daar nog meer bekendheid aan te geven’’, beklemtoont Verhoeve.
Op verzoek van Oudewater heeft Jellinek – expert op het gebied van verslavingszorg – een plan gemaakt om de handel in en het gebruik van drugs terug te dringen. Daarbij werken verschillende partijen nauw samen: gemeente, politie, Jellinek, jongerenwerk Jeugd-Punt en Stadsteam Oudewater. Waar de één zich richt op voorlichting en hulp aan (potentiële) gebruikers en hun omgeving, daar houdt de ander zich bezig met de bestrijding van de handel in drugs.
Oudewater is een gemeenschap waar men problemen zelf oplost. Een keerzijde van deze mooie eigenschap is dat mensen hun problemen niet snel zullen delen en hulpverlening pas laat in beeld komt. ,,Hierin zien we nu langzaamaan een verandering komen. Soms nog schoorvoetend, maar we merken dat onze inwoners handel en gebruik eerder bespreekbaar maken. Dat gebeurt via onze intermediairs in de gezondheidszorg, het welzijnswerk en onderwijs. En natuurlijk ook via Meld Misdaad Anoniem’’, besluit Verhoeve.
Deze week stelden burgemeester en wethouders het zogenaamde Damocles-beleid vast. Dat betekent dat de burgemeester panden kan sluiten waar de politie drugs aantreft. Hij kan zelfs tot onteigening overgaan.