17.7 C
De Bilt

Delflandplein wordt veiliger: fietsers in één richting

Delft – Maandag 17 oktober start de gemeente met het veiliger maken van het Delflandplein. Op deze rotonde komen veel verkeersdeelnemers bij elkaar. Dat maakt het voor weggebruikers vaak lastig te overzien om op een veilige manier over te steken. Nog te vaak leidt dit tot gevaarlijke situaties of ongelukken. Om de rotonde veiliger te maken heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de verkeersveiligheid van het Delflandplein.

En naar oplossingen om de rotonde veiliger te maken. Daaruit blijkt onder meer dat automobilisten de fietsers te vaak niet zien. Een belangrijke verandering is daarom het instellen van éénrichtingsverkeer voor fietsers. Aannemer Dura Vermeer voert de werkzaamheden namens de gemeente uit. De werkzaamheden duren tot 18 november. Fietsers worden tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Over de verkeerssituatie en mogelijke oplossingen zijn gesprekken gevoerd met de raad, specialisten en mensen uit de omgeving. Hun ideeën en een uitvoerig verkeerskundig onderzoek hebben geleid tot de best mogelijke oplossing in de huidige situatie.

Beter zicht


Eenrichtingsverkeer voor fietsers maakt de rotonde overzichtelijker, waardoor een veiliger verkeerssituatie ontstaat. Om het zicht op de rotonde nog verder te verbeteren vervangt of snoeit de gemeente de planten in de groenvakken. Ook gaan enkele bomen weg, zodat het fietspad dichter bij de rijbaan komt te liggen. Op een andere plaats komen hiervoor nieuwe bomen terug. 

Omleidingsroute voor fietsers 

Om de werkzaamheden in korte tijd te kunnen uitvoeren en overlast zoveel mogelijk te beperken, worden fietsers tijdens de werkzaamheden omgeleid. De omleidingsroute loopt via de oostelijke en westelijke kant rondom het Delflandplein en wordt aangegeven met gele omleidingsborden. Fietsers die hun (eind)bestemming nabij het plein hebben, kunnen te voet hun (eind)bestemming bereiken.

Winkels bereikbaar

Ander verkeer zoals bus, tram, auto en voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de rotonde. Voetgangers kunnen altijd het plein passeren via de voetpaden. Automobilisten kunnen gedurende de werkzaamheden hun weg vervolgen over het Delflandplein. De winkels blijven bereikbaar. In de laatste uitvoeringsweek worden ook in de nacht werkzaamheden verricht. Tijdens deze nachtelijke werkzaamheden is er ook voor automobilisten een omleiding.

Even wennen

Wethouder Martina Huijsmans: “Ik vind het belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan deelnemen aan het verkeer. De nieuwe situatie zal voor veel mensen best even wennen zijn. Daarbij gaan we fietsers ook op diverse manieren bij helpen. Ook in de periode na de werkzaamheden blijven we de verkeerssituatie en de effecten van de wijziging goed monitoren.”

Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/delflandplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio