Door de stijgende energieprijzen zijn er huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen. De gemeente Alphen-Chaam gaat energieklussers inzetten om inwoners te helpen hun energiekosten te verlagen. Het klusteam gaat met radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen, slimme thermostaatknoppen langs bij inwoners die het financieel moeilijk hebben én in een slecht geïsoleerd huis wonen.
Energieklussers
“In onze gemeente kampen volgens onderzoek van TNO naar schatting 300 huishoudens met energiearmoede. Deze inwoners hebben een laag inkomen en wonen vaak in slecht geïsoleerde woningen. Deze inwoners ontvangen in de komende weken een brief van de gemeente waarmee zij een afspraak kunnen maken met een energieklusser. Deze komt op een afgesproken tijdstip langs en installeert vervolgens de producten direct ter plaatse. Deelname is uiteraard gratis. Het gaat om maatregelen die direct effect hebben op het energieverbruik en dus de energierekening. Zij krijgen ook tips en adviezen“, vertelt wethouder Erik Wilmsen (duurzaamheid).
Meer acties in 2022 en 2023
Ondertussen bereidt de gemeente meer activiteiten voor om energiearmoede tegen te gaan o.a dus de energieklussers. Zo onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om energiespreekuren aan te bieden en opende ze op 1 november een Budgetcafé. Daarnaast werkt de gemeente aan een uitbreiding van de regeling voor mensen met een laag inkomen om bijvoorbeeld een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine aan te kunnen schaffen. In 2023 start de gemeente activiteiten om bij te dragen aan woningisolatie en andere grote energiebesparende investeringen zoals zonnepanelen.
Bestaande maatregelen blijven
Het dorpsteam blijft alert op signalen van inwoners die financieel in de problemen komen en reiken hen hulp en ondersteuning aan. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hebben ook in 2023 recht op een eenmalige Energietoeslag ter hoogte van € 1.300,-. Tot 1 januari 2023 kan een aanvraag worden ingediend bij de gemeente voor de eenmalige energietoeslag 2022. De gemeente voert deze regeling namelijk uit. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van deze regeling.
Ondersteuning op maat: Energieklussers
Wethouder Judith van Loon (sociaal domein) geeft aan dat de gemeente veel aandacht heeft voor energiearmoede. “We doen er alles aan om alle aanvragen zo snel mogelijk te behandelen. Niet alles kan tegelijk en de meest schrijnende situaties geven we prioriteit.
We hebben extra capaciteit vrijgemaakt. Inwoners die de energietoeslag hebben aangevraagd maar niet hebben gekregen, benaderen we persoonlijk om hun situatie en mogelijkheden te bespreken. We willen iedereen de ondersteuning bieden die nodig is. En gelukkig wordt het taboe rond armoede steeds minder. Ook willen aandacht geven aan de groep die net buiten de boot valt bij de armoedemaatregelen. Zo organiseren we budgetcafés met vrijwilligers die informatie geven over budgetbeheersing en het beheren van schulden. Daar krijgen inwoners ook tips en adviezen over energiebesparing”