Café ’t Sooszje aan de Nieuwstraat in Terneuzen is dicht op last van de burgemeester. Ook de bovengelegen woningen zijn gesloten. De directe aanleiding vormt de politie-inval in samenwerking met de gemeente die afgelopen weekeinde plaatsvond in het pand. Uit de bevindingen tijdens deze controle en het onderzoek dat hieraan vooraf is gegaan staat vast dat er harddrugs werden gedeald in het café. In de bovengelegen woningen waren tijdens de controle drugsgerelateerde attributen aanwezig, waaruit bleek dat er cocaïne werd bereid.
De sluiting van het café gaat in op vrijdag 11 november voor een periode van zes maanden. De woningen worden drie maanden gesloten.
Aanpak drugscriminaliteit
Zichtbare sluiting van het café en de woningen is voor de betrokken drugscriminelen en voor buurtbewoners een signaal dat de overheid optreedt tegen drugscriminaliteit. Het besluit tot sluiting is bedoeld om de kans op nieuwe problemen en verstoringen van de openbare orde te verkleinen. Daarnaast wordt hiermee de rust in de directe omgeving teruggebracht. We willen hiermee de veiligheid van bezoekers, passanten en omwonenden waarborgen. Het is daarnaast een signaal om aan te geven dat wij niet accepteren wat er is gebeurd.
De bestuurlijke maatregel is genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs of als er voorbereidingshandelingen plaatsvinden. Hierdoor is niet alleen de aanwezigheid van drugs zelf, maar bestaat ook de mogelijkheid tot het sluiten van een pad als er voorwerpen en stoffen worden aangetroffen waarmee verdovende middelen vervaardigd kunnen worden. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen.
Aanpak ondermijning
Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.