16.1 C
De Bilt

Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) maakt kennis met minister Adema

Een delegatie van het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) heeft een eerste kennismakingsgesprek gehad met minister P. Adema (LNV). Tijdens het gesprek werd eveneens de Almanak over de strategische visie van het BPV aan de minister overhandigd door de voorzitter van het BPV en gedeputeerde visserij in Zeeland, Jo-Annes de Bat.

Allereerst zijn een aantal actuele onderwerpen benoemd, zoals de vergunningsproblematiek in de garnalensector en de brandstofcompensatie.

Nathanael Middelkoop, vice-voorzitter BPV en wethouder Urk

Nathanael Middelkoop, vice-voorzitter van het BPV en wethouder in Urk: ‘We hadden het gesprek met een minister die goed weet waar de pijn zit en een open hoor had voor onze argumenten. Tegelijk maakte hij duidelijk dat eenvoudige oplossingen niet voor handen zijn, maar hij zoekt wel degelijk nog naar die oplossingen’.

Daarnaast ging het vooral over het samen de schouders zetten onder een toekomstbestendige en duurzame visserijsector. De saneringsregeling die net gesloten is slaat een gat in de vloot en heeft betekenis voor de vissers, maar ook voor de hele keten die er mee verbonden is en voor de visserijgemeenschappen.

Grote impact sanering

De Bat hierover: “Het blijft moeilijk te zien dat de sanering zo’n grote impact heeft. Juist omdat voedselzekerheid de komende jaren echt een thema gaat worden. Des te belangrijker is het dat voor degene die overblijven een perspectief wordt geschetst wat houvast heeft voor de komende 10 a 20 jaar. Alleen dan zal er ruimte komen voor innovaties en investeringen. Aan het perspectief, de minister noemde het ‘het visserij-offensief’, willen we als BPV graag gezamenlijk gaan werken met het ministerie. Ook internationale samenwerking is hierbij van belang omdat het visserijbeleid immers grotendeels in Brussel wordt bepaald’.

Economische Impact Analyse

Omdat er juist ook veel sociaaleconomische gevolgen zullen zijn voor de gemeenschappen waaruit vissers voortkomen en voor de achterliggende keten, gaan we als lokale overheden samen optrekken met het ministerie om de visserijgemeenschappen sterker te maken/houden. Hiervoor zouden middelen vanuit het Klimaatfonds beschikbaar kunnen komen. De resultaten van de Economische Impact Analyse waar momenteel aan wordt gewerkt door Wageningen Universiteit, zal daar belangrijke input voor vormen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio