Bij veel maatschappelijke organisaties leven momenteel grote zorgen over de gestegen energiekosten. Met een noodfonds wil de gemeente Steenwijkerland de organisaties die door deze gestegen energiekosten in de financiële problemen komen, een steun in de rug geven. Hiervoor is een tijdelijke regeling in het leven geroepen.
Deze regeling maakt onderdeel uit van een bredere aanpak die niet alleen gaat over ondersteunen in nood. Maar ook over verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Hiervoor is in totaal 3,3 miljoen euro door de gemeenteraad gereserveerd. Hoe dit budget wordt ingezet wordt op dit moment uitgewerkt. De gemeenteraad zal hier in het voorjaar van 2023 een besluit over nemen.
Wethouder Marcel Scheringa: ‘Ondertussen kunnen we gelukkig al organisaties ondersteunen die in acute nood verkeren. Het is fijn dat de gemeenteraad hiervoor het vertrouwen aan ons als college heeft gegeven. Met het tijdelijk noodfonds energie geven we hier invulling aan.’
Vanaf nu een aanvraag indienen
Maatschappelijke organisaties uit Steenwijkerland kunnen vanaf nu een aanvraag indienen voor subsidie uit dit fonds. Dat kan door te mailen naar maatschappelijk@steenwijkerland.nl of bellen naar 140521.
Organisaties kunnen de subsidie aanvragen tot en met 31 december 2023. Er is in eerste instantie € 200.000 beschikbaar voor het noodfonds.
Spelregels noodfonds
De subsidie is bedoeld om er voor te zorgen dat maatschappelijke organisaties kunnen blijven bestaan en activiteiten kunnen doorgaan. Er zijn een aantal spelregels opgesteld: zo moet duidelijk zijn dat de financiële problemen zijn ontstaan door de gestegen energiekosten. Ook is een voorwaarde dat er een plan van aanpak wordt gemaakt om te zorgen dat de energiekosten daadwerkelijk gaan teruglopen. Maatschappelijke organisaties uit Steenwijkerland kunnen vanaf nu een aanvraag indienen voor subsidie uit dit fonds . Organisaties kunnen de subsidie aanvragen tot en met 31 december 2023. Er is in eerste instantie € 200.000 beschikbaar voor het noodfonds.
Maatwerk
Wethouder Marcel Scheringa: ‘Per organisatie gaan we het gesprek aan om te zoeken naar oplossingen. Daarbij stemmen we de inspanningen van de organisatie zelf, van de gemeente en eventuele derden goed af. Maatwerk dus. Op die manier kunnen we gemeentelijke middelen zo effectief mogelijk inzetten. Ook blijft de eigen verantwoordelijkheid van de organisaties op deze manier in stand.’
Bij de behandeling van de Najaarsnota 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om een reserve ‘energie maatschappelijke instellingen’ in te stellen. Hiervoor is een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de gemeenteraadsvergadering van maart 2023 wordt de raad voorgesteld hiervoor de inhoudelijke kaders vast te stellen.