Rheden – Het Rhedense gemeentehuis is in 10 maanden volledig met de grond gelijkgemaakt. Op 22 december is de sloop officieel afgerond. De sloop van het gemeentehuis gebeurde op duurzame wijze. Dat houdt in dat al vroeg in het traject wordt gekeken wat er herbruikbaar is. Alle materialen worden al direct gescheiden om gerecycled of hergebruikt te worden. 98% van de materialen heeft een nieuw leven gekregen.
Gemeentehuis
Na het besluit van de gemeenteraad in december 2020 om het gemeentehuis circulair te slopen en opnieuw op te bouwen (de minst kostbare oplossing om aan de huidige richtlijnen te voldoen), is Vlasman eind 2021 gestart met het ontmantelen en slopen van het gebouw.
Duurzaam gesloopt
“Vlasman sloopt op een duurzame manier, dat past bij onze uitgangspunten,” verklaart Dorus Klomberg, wethouder van onder meer het gemeentehuis, “het is dan ook geweldig om te zien hoe het sloopproces is gegaan en hoeveel materialen er eigenlijk geschikt zijn voor hergebruik en recycling. Uiteindelijk is er zelfs meer hergebruikt dan we vooraf hadden verwacht!”
Verschillende stromen
Van alle materialen, wordt 98% gerecycled. Deze materialen bestaan uit verschillende stromen. Beton is daarvan de grootste stroom, wel 85%. Verder worden ook ijzer, gips, isolatie, hout, dakleer, steen, glas en vloerafwerkingen gescheiden en gerecycled. Dit is bij elkaar goed voor 13%. De 2% van de materialen die niet gerecycled kunnen worden bestond met name uit asbest.
Hergebruik
Naast materialen die gerecycled konden worden, zijn er ook veel materialen hergebruikt. Zo wordt 5000m2 hout uit de kantoren weer hergebruikt in de nieuwe raadszaal.
Maar ook spullen als zonnepanelen, toiletpotten, plafondplaten, stekkerdozen, brandblussers, binnendeuren en tapijttegels worden hergebruikt. Sommige materialen zijn zelfs in onze eigen gemeente gebleven. De Rhedense pioniers, de lokale brandweer en een lokale kunstenares hebben allemaal materialen gekregen die nu binnen de gemeente Rheden een 2e leven krijgen.
Social return
De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de samenleving. Iedereen heeft recht op werk en inkomen. De gemeente heeft dit in haar aanbesteding meegenomen. Tijdens de sloop hebben mensen met afstand tot de arbeidsmarkt 16 weken (zelfs 8 weken langer dan gepland!) lang geholpen met het slopen, sorteren en het verpakken van circulaire materialen.
Bouw nieuw gemeentehuis
Nu het einde van de sloop nabij is, start een nieuwe fase: de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Momenteel loopt de aanbesteding voor de aannemer. Zodra de keuze daarvoor is gemaakt, kan er gestart worden met de bouw van het nieuwe duurzame gemeentehuis.