Schagen – Een groeiende groep mensen voelt zich niet helemaal meer in balans. Een nieuwe knie, vaker gevallen, angst om naar buiten te gaan, niet meer durven fietsen, lichamelijke ongemakken, slijtage aan gewrichten. De redenen om mee te doen aan In Balans zijn legio als je het de deelnemers vraagt. Op vrijdag 27 januari start Team Sportservice weer een nieuwe cursus van dertien weken. Theorie én natuurlijk praktijk. Wie meer wil weten, kan naar de informatiemiddag komen: donderdag 19 januari bij Univé.
Marian (76) is meermaals gevallen. In huis, met de fiets, op straat. “Ik werd zo bang om naar buiten te gaan, dat ik dat niet meer deed. Je weet op een gegeven moment niet meer hoe je die angst kwijt moet raken. Gelukkig las ik over de valpreventiecursus. Ik ben zo blij dat ik deze gevolgd heb. Nu kan ik zonder angst de deur uit en ben ik minder afhankelijk van anderen.”
Tijdens de cursus In Balans leren de deelnemers tijdens de theorielessen meer over balans houden en krijgen, met welke oefeningen je dat bereikt en hoe je meer zelfvertrouwen krijgt. Tegelijkertijd brengen ze dit in de praktijk.
‘Wilde valangst kwijtraken’
Ook Riet (73) is blij dat ze de stap genomen heeft. “Ik heb al vijf jaar slijtage in mijn botten en raakte daardoor in onbalans. Ik wilde mijn valangst kwijtraken. Ik heb geleerd dat ik er zelf iets aan kan doen. Ik ben meer bewust geworden van mijn manier van bewegen en heb geleerd wat ik beter en anders kan doen. Daarnaast zijn mijn beenspieren sterker door de oefeningen, waardoor ik al na drie maanden beter in balans ben. Het is leuk om dit in een groep te doen met gelijkgestemden.” De opzet van de cursus, met drie theorielessen, praktijk en een cursusboek met tips en oefeningen vindt Riet heel praktisch, laat ze weten.
Wandelstok aan de kapstok
En dan het verhaal van Sophia (74): “Nadat ik meerdere keren was gevallen had ik met mezelf afgesproken dat niet meer te doen. Hierdoor ging ik verkrampt lopen en dachten mensen dat er iets met mij aan de hand was. Ik kreeg de tip om een rollator te nemen, maar dat wilde ik niet. Ik had wel wandelstokken gekocht, maar was in staat om mezelf hiermee te tackelen. Een vriendin wees me op de valpreventiecursus.
Ik leerde mijn benen te versterken en mijn balans te verbeteren, maar ook dat mijn reactie na het vallen juist averechts werkte en dat er lichamelijk niets aan de hand was. De angst zat tussen mijn oren. Ik werd bewust dat ik me overal aan vasthield en dacht ‘wat ben ik nu aan het doen?’ Ik schrok van mijn kromme houding. Nu weet ik dat ik rechterop moet lopen. En die wandelstokken, die hangen inmiddels aan de kapstok. Die gebruik ik niet meer.”
Nieuwe kennissenkring
In Balans heeft haar niet alleen sterker en zekerder worden gebracht. Sophia heeft er ineens ook een nieuwe kennissenkring bij. ”Ik voel me veilig in deze groep. We luisteren naar elkaar en Sanne, de docent, is een sterke verbindingsfactor. Ze is rustig, ziet alles en geeft iedereen evenveel aandacht. En we blijven met de groep iedere week trainen bij Sisters in Shape van Sanne.”
Nieuwe cursus In balans van start
Valpreventie In Balans is een cursus van dertien weken en start vrijdag 27 januari. Theorie is in de Univé-winkel aan de Hoep, de praktijklessen bij Sisters in Shape aan de Witte Paal 353. De kosten bedragen 119,95 euro inclusief boek met alle oefeningen. Wie aanvullend verzekerd is bi Univé, krijgt de volledige kosten vergoed. De informatiemiddag over de cursus is 19 januari bij Univé. Aanmelden of meer informatie: 088-2037350 of jides@teamsportservice.nl.