10.4 C
De Bilt

Is jouw sportclub wel zo gezond als je denkt?

Noordkop – Je kunt wel vol goede voornemens zitten om je sportomgeving gezonder te maken. Maar dan rijst de vraag: hoe doe je dat? En wanneer is je kantine nu echt gezond? Moeten dan alle broodjes kroket de ruimte verlaten? Of kun je ook middelen: beetje gezond en een beetje minder? Een aantal sportclubs in de Noordkop heeft het predicaat Gezonde Sportomgeving al in het bezit. “Als we die voorbeelden nu eens onder de loep nemen, dan kunnen andere clubs er misschien hun voordeel mee doen”, stelt Wilco Kenter voor. Hij is verenigingsadviseur bij Team Sportservice en gaat in gesprek met Fons Baars van TC Middenmeer en Maurice Elema van HSC Hermes Den Helder.

Wat heeft jullie nu over de streep getrokken om een gezonde sportomgeving te worden?

“Wij zijn nog niet volledig gezond. Maar er worden wel al flinke stappen genomen en we zijn veel bewuster. Omdat sport gezond is, zien we het belang van een totale gezonde omgeving”, geeft Fons Baars als antwoord. HSC Hermes is al een stapje verder. “We hebben veel jeugdige spelers. Ouders moeten het vertrouwen kunnen hebben dat we op een verantwoorde manier omgaan met sociale thema’s. Een plek waar spelers, ouders en gasten zich thuis, goed en veilig voelen. Dat betekent ook bewuste keuzes in het aanbod van voeding en dranken. Natuurlijk past roken niet bij sport, vandaar dat ons clubgebouw en terras rookvrij zijn.”

Waren er struikelblokken, ofwel: waar liep je tegenaan?

Maurice Elema van Hermes: “Het klinkt cliché, maar corona maakte dat we ‘op pauze’ stonden. We konden geen scholen bezoeken om de hockeysport te promoten, alle wedstrijden waren afgelast en ons clubhuis was voornamelijk dicht. Dit betekende ook dat we nauwelijks mogelijkheden hadden om een sportomgeving in stand te houden, laat staan een gezonde!” De tennisvereniging loopt tegen andere zaken aan: “Vers fruit, verse broodjes, dat zijn lastige dingen. Ze zijn aan bederf onderhevig en als er dan te weinig animo voor is, verdwijnen ze in de prullenbak. Je moet natuurlijk goed naar de houdbaarheid en de temperatuur van de koeling kijken. Een tosti uit de vriezer is veel praktischer.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?

“We hebben een sponsor gevonden die ons helpt appels en bananen uit te delen. Na gespeelde wedstrijden tijdens een toernooi verkopen we geen alcoholische dranken, maar bieden we smoothies aan. Daar kun je gericht voor inkopen. Zo voorkom je dat je voeding weg moet gooien. En verder mag op het terras, dat deels overkapt is, niet gerookt worden. We hebben verschillende watersoorten, bier wordt alleen nog in kleine glazen geschonken en sterke drank is niet meer verkrijgbaar. En dan hebben we buiten nog een watertappunt waar je je lege bidon kunt vullen”, aldus Baars.

Bij Hermes pakten ze het een tikje anders aan. “We hebben de coronaperiode vooral gebruikt om ons clubhuis te vernieuwen. Naast een nieuwe inrichting kozen we ook voor professionalisering op het gebied van gezonde keuzes, presentatie en regelgeving. We zijn de samenwerking aangegaan met diverse leveranciers en nieuwe sponsoren, die op een actieve manier met gezondheid, duurzaamheid en sportiviteit omgaan. Op sportief gebied hebben we een nieuwe wervingscampagne ontwikkeld gericht op sportiviteit en vitaliteit.”

Als je nu de balans opmaakt, hoe gaat het dan?

Baars: “We boeken kleine vooruitgangen en daar zijn we trots op. We gaan steeds meer bewust om met gezondheid op de club. Tijdens jeugdactiviteiten geen alcohol, voor jeugd altijd gratis ranja of water in plaats van cola en zo en in de toekomst het hele tennispark rookvrij. Ons clubgebouw is al Nix18. Dat zie je aan de stickers op de deuren en de poster op het prikbord.”

Bij Hermes zijn de reacties lovend. “Zowel leden, bezoekers als gasten zijn erg onder de indruk van ons nieuwe clubhuis. We hebben voldoende gezonde, alternatieve keuzes om op een gezellige manier de wedstrijd te bekijken of te beleven. We merken dat de interesse groter wordt, wat ons ook mogelijkheden geeft nog meer aandacht te geven aan gezondheid en sportiviteit.”

En als laatste: welke tip zou je andere clubs willen geven?

Unaniem: “Creëer draagvlak binnen de vereniging, de commissies en het bestuur. Begin met kleine stappen, kijk wat de reacties zijn en ga daarna pas weer verder. Zoek verbinding! Er zijn heel veel andere partijen, denk aan sportclubs, leveranciers en publieke instanties, die graag mee willen denken en doen om je te helpen een gezonde sportomgeving te worden.”

Sportclubs die meer willen weten of een gratis adviesgesprek willen in de stap naar een gezonde sportomgeving, kunnen contact opnemen met Wilco Kenter: wkenter@teamsportservice.nl of bellen naar 088-2037350.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio