De Klimaatburgemeesters in Nederland hebben in een gezamenlijk schrijven aan de ministers Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Jetten (Klimaat en Energie) hun nadrukkelijk wens kenbaar gemaakt om het jaar 2024 in te gaan zonder de kruitdampen en piekuitstoot van gevaarlijke fijnstoffen. Zonder de miljoenen kilo’s chemisch afval en verschrikkelijke ongevallen. Zonder nog meer gif dat via de lucht en het grondwater in ons eten en drinken sijpelt. Zonder de traumatische effecten van de knallen op mens en dier. De klimaatburgemeesters vertolken daarmee de gevoelens van een steeds groter wordend deel van de Nederlandse bevolking (bron: I&O Research).
Klimaatburgemeesters: Tweederde bevolking voor vuurwerkverbod
Naast belaagde hulpdiensten, bezorgde medici en talloze organisaties is twee-derde van de Nederlandse bevolking voor een vuurwerkverbod. Laat 2023 het jaar zijn waarin we onze traditie rondom de jaarwisseling schoner, veiliger en duurzamer vormgeven, aldus de hartenkreet van de klimaatburgemeesters. Een vuurwerkverbod geeft ruimte aan alternatieven die minder schadelijk zijn voor mens, dier en plant.
Publiek geld om vuurwerkschade te herstellen
De publieke miljoenen die anders aan door vuurwerk veroorzaakte schade worden uitgegeven, kunnen gebruikt worden voor alternatieven die zorgen dat iedereen gezond en veilig het nieuwe jaar kan inluiden. En met ons, de komende generaties. Want wat past beter bij een jaarwisselingstraditie dan elkaar niet alleen het beste te wensen, maar ook daarnaar te handelen? Om niet alleen het slechte van vorig jaar achter ons te laten, maar om het in het nieuwe jaar beter te doen? Daarom pleiten de klimaatburgemeesters voor een jaarwisselingstraditie die niet langer de toekomst van deze aarde verknalt, maar inzet op een leefbare planeet voor ons en de komende generaties.
Lopikse gemeenteraad
Ook bij de Lopikse politiek begint langzaam het besef door te dringen dat het plastic dat vuurwerk bevat niet of nauwelijks op te ruimen valt en dat het afsteken van evenementenvuurwerk bijdraagt aan de ‘plastic soep’. Daarom verzoekt de gemeenteraad het college om te onderzoeken of het mogelijk is om voor te schrijven dat er uitsluitend plasticvrij vuurwerk gebruikt mag worden bij evenementen.
Het gaat hier nog slechts om het gebruik van vuurwerk bij evenementen waarvoor een vergunning nodig is. Mogelijk gaat het besef van de vervuilende effecten van vuurwerk dat is ontstaan ook hier leiden tot een algeheel vuurwerkverbod.