7.2 C
De Bilt

SHARE Meets brengt bouw in verband met circulaire en duurzame technologie

Haarlemmermeer SHARE Meets, initiatief van de gemeente Haarlemmermeer en een aantal publieke en private partijen, is op 25 januari te gast bij BouwLab & 3D Makers Zone in Haarlem. Dit is het eerste Smart Industry Fieldlab voor duurzame technologie in de bouw en infrastructuur. In deze proeftuin in de Metropoolregio Amsterdam worden vernieuwingen onderzocht en direct laagdrempelig toegepast. Belangstellende ondernemers uit de bouw, maar ook andere sectoren zijn van harte uitgenodigd om er hunnen vakkennis te vergroten.

Het is niet verwonderlijk dat de ondernemers van SHARE zich op de bouw focussen. Want vóór 2030 moeten er in Nederland bijna 1 miljoen extra woningen worden gebouwd en dat is een enorme uitdaging. Want de bouw heeft ook te maken met stikstofuitstoot, CO2-uitstoot en een werknemerstekort. Om in te spelen op deze uitdagingen is een vergaande hightech industrialisatie en digitalisering nodig, waarbij de inzet van robots vanzelfsprekend wordt.

Pionieren in teamverband

Als eerste sprekers komen bij gespreksleider Margo Spek (gemeente Haarlemmermeer) de ondernemers Herman van Bolhuis (oprichter 3D Makers Zone + BouwLab) en Erik van Doorn (bedrijfsleider Dura Vermeer Civiel) aan het woord. Zij vertegenwoordigen de fieldlabs: plekken waar ondernemers zoals Dura Vermeer en kennisinstellingen intensief samenwerken en experimenteren met de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologie. Doel is het ontwikkelen van oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven op het gebied van klimaat, energie en stikstof en deze direct toepasbaar te maken. Het is een flinke uitdaging om woningen, publieke en private gebouwen en infrastructuur duurzaam en circulair te bouwen.

De praktijk

Wat dat in de praktijk betekent, laat Kathelijn Rombaut van 3D Makers Zone, gespecialiseerd in industrieel 3D-printen. Daarvoor is de industriële garageloods aan de Oudeweg 91-95 in Haarlem omgebouwd in een creatieve werkruimte met industriële 3D-printers, robotarmen en 3D-scanners. Ze zijn met elkaar verbonden via internet (‘Internet of Things’), de gegevens worden opgeslagen in nieuw soort database (‘blockchain’) waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. Dat houdt in dat machines onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren die zichzelf tijdens het proces verbeteren op basis van de vergaarde informatie. Dit allemaal samen zorgt voor nieuwe oplossingen, producten en diensten.

Metselrobot

Een voormalig paviljoen uit Almere kreeg in Haarlem een nieuwe bestemming als fieldlab. Dit ‘Circulaire BouwLab’ is biobased en zelfvoorzienend opgebouwd, Peter van den Bosch licht dit toe. Er wordt getest in hoeverre circulair bouwen mogelijk is en hoe de levenscyclus van een hergebruikt gebouw is. Verder zijn voor het dak verschillende soorten dakbedekkingen (natuurlijk, traditioneel, gerecycled en XL-zonnepanelen) gebruikt. De muren zijn door een metselrobot in elkaar gezet. Een deel van de vloer kreeg een isolatielaag met een brand- en waterwerende schimmel die bij de aanleg veel handmatig werk overbodig maakte.

‘Tweede Leven Brug’

Ongeveer 40.000 bruggen moeten worden vervangen. Hierbij zijn duurzaamheid, circulariteit en kosten belangrijke criteria. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en samenwerkingsvormen. Voor de Floriade bouwde Dura Vermeer een ‘Tweede Leven Brug’ volledig van circulaire materialen. Vanuit deze ervaring werkt het bedrijf met BouwLab en Neolithic verder aan het ‘Circulaire Modulaire Bruggen’-concept met onder andere een volledige circulaire fundering en 3D-betonprinten. Erik van Doorn (Dura Vermeer) licht dit toe.

Praktische bouwtips 

Het laatste programmaonderdeel gaat over de enorme bouwopgave in de MRA met ongeveer 230.000 nieuwe woningen en het verduurzamen van bestaande woningen; Marja Ruigrok (wethouder Economische zaken gemeente Haarlemmermeer) vertelt erover. Fien Peters en Vera van Maaren van C-creators geven concrete tips en aanbevelingen uit een aantal icoonprojecten zoals circulaire scholen, het renoveren door woningcorporaties en de Green Deal-houtbouw. C-creators is opgericht om met publieke, private en kennispartners de verandering van de circulaire bouweconomie in Haarlemmermeer en omstreken te versnellen.

Aanmelden

Belangstellenden voor de SHARE-bijeenkomst op 25 januari in Studio 3D Makers Zone/BouwLab in Haarlem melden zich via deze link aan. Deelname is gratis. Na aanmelding ontvangen deelnemers een bevestiging met informatie.

Wat is SHARE Meets?

SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar organiseerd SHARE meets een bijeenkomst op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio