Bunnik – Veertien gemeenten in de regio Utrecht zijn het erover eens: “Vanaf vandaag worden nieuwbouwwoningen in de regio Utrecht in principe zonder aardgasaansluiting gebouwd”. Zij brengen dit gezamenlijke statement op de Dag van de duurzaamheid.
CO2-neutrale samenleving
“‘In 2050 een CO2-arme samenleving’, luidt de kabinetsdoelstelling in de Nationale Energieagenda. In deze Nationale Energieagenda is vastgelegd dat alle woningen ‘van het aardgas af moeten’. Dat is een enorme opgave. Toch worden er jaarlijks in Nederland nog 150.000 nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten. Netbeheerders zijn genoodzaakt te investeren in gasleidingen die maar kort gebruikt zullen worden.”
Relatief eenvoudig bij nieuwbouw
“Dat kan anders; juist bij nieuwbouw is het relatief eenvoudig om vanaf het begin alleen gebruik te maken van hernieuwbare energie”, vindt een aantal gemeenten in de regio Utrecht (Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist). “En met ons de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de netbeheerders, enkele bouwbedrijven, branchevereniging Uneto-VNI en milieuorganisaties.”
Schrappen aansluitplicht
“Het Rijk streeft ernaar de aansluitplicht voor aardgas te schrappen. De huidige wetgeving moet daarop nog worden aangepast. Een initiatiefwet is hiervoor inmiddels ingediend. We willen als Utrechtse gemeenten de behandeling van deze wet niet afwachten, maar nu al handelen in de geest van de wet. Daarom brengen we vandaag, op de dag van de duurzaamheid, dit statement gezamenlijk. Een gezamenlijk statement geeft een duidelijk signaal af aan de projectontwikkelaars in deze regio en voorkomt onnodige investeringen in het gasnet.”
Nederland van het aardgas af
Wethouder Erika Spil van de gemeente Bunnik: “Aardgasvrij bouwen in de nieuwbouw is een eerste klap die we kunnen maken en een hele goede mogelijkheid om te beginnen met Nederland van het aardgas af te halen. Bij bestaande bouw is dat een stuk moeilijker, want de technologie is nog niet zo ver. Om in 2050 in heel Nederland de woningen aardgasvrij te krijgen moeten er per dag 1000 woningen van het aardgas af. Als we nu met nieuwbouw beginnen zijn we straks bij de bestaande bouw klaar om een grote slag te slaan.”
Energieagenda
De Energieagenda helpt bij het invulling geven aan de lange-termijndoelstelling in het Europese energie- en klimaatbeleid: het verminderen van uitstoot van broeikasgassen (sturen op CO2-reductie). De belangrijkste pijlers van dit beleid zijn vergaande verlaging van de warmtevraag door middel van energiebesparing en sterke vermindering van het gebruik van aardgas via het stimuleren en inpassen van duurzaam opgewekte elektriciteit en duurzame warmte.