Enschede is een groene gemeente. Het landschap is afwisselend en rijk aan natuur. Die natuur is van grote waarde voor een goed leefklimaat voor planten en dieren. Om inzicht in de bijzondere dieren en planten te geven en de aanplant van meer groen te stimuleren introduceert gemeente Enschede de natuurkansenkaart en de bomenteller.
Bijzondere dieren zichtbaar op de natuurkansenkaart
Van dassen, ijsvogels en kleine ijsvogelvlinders tot hagedissen, wilde bijen en boomkikkers. Ze leven allemaal in en om Enschede. Op de natuurkansenkaart is vanaf nu zichtbaar waar in Enschede deze dieren precies leven. Dat zij daar leven willen we graag zo houden. Daarom kijken we ook naar kansen om de leefomgeving van deze dieren te verbeteren. Het behouden en versterken kunnen we niet alleen. We hebben onze inwoners en het bedrijfsleven daarvoor hard nodig. Samen zorgen we ervoor dat Enschede nog mooier wordt.
Investeer in de natuur om ons heen
De Natuurkansenkaart helpt om gericht te kunnen investeren. Op de kaart kan iedereen zien welke bijzondere soorten in en om de wijk leven. De natuur een handje helpen kan gemakkelijk door verschillende plantensoorten in de eigen tuin te planten en daarbij vooral streekeigen en inheemse bomen en struiken te gebruiken. Wat inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden verder kunnen doen om de aanplant van groen te stimuleren staat op de natuurkansenkaart.
Iedere boom telt mee
Het buitengebied van Enschede is afwisselend en rijk aan natuur. Het stedelijk gebied daarentegen kan nog het nodige groen gebruiken. Het planten van een boom kan daarom al een groot verschil maken en heeft positieve effecten op dier én mens. De nieuwe bomenteller maakt het mogelijk om geplante bomen op de kaart te zetten, zowel particuliere als gemeentelijke bomen. De teller heeft sinds vandaag de 15.000 aangetikt, maar is zeker nog niet in de buurt van het streefdoel: 170.000 bomen.
Voor iedere gekapte boom een nieuwe aangeplant
‘Voor iedere boom die we moeten kappen planten we een nieuwe boom’, legt wethouder Leefomgeving Marc Teutelink uit. ‘Om het planten van bomen verder te stimuleren zoeken we de samenwerking met andere partijen op. Zo hebben we gratis boompjes uitgedeeld aan inwoners, hebben 9.000 bomen een nieuw plekje gevonden op Enschedese erven en heeft Landschap Overijssel bomen geplant in het buitengebied.’
Enschede wil groeien naar 170.000 inwoners
Als stad willen we groeien naar 170.000 inwoners. Hoe mooi zou het zijn als er een even groot aantal bomen tegenover zou staan. Dus voor iedere inwoner een boom. Om naar deze 170.000 bomen te groeien hebben we ook de hulp van onze inwoners nodig. Enschede heeft momenteel namelijk zo’n 65.000 bomen. Inwoners die de afgelopen tijd een boom(pje) hebben geplant of nog gaan planten kunnen deze op de kaart via het formulier bij de bomenteller doorgeven op groenblauwenschede.nl/bomenteller.