6 C
De Bilt

Gemeente Beuningen wil kwaliteit ingezamelde plastic+ verbeteren

Grondstoffen worden schaars, dus het hergebruik van afval is erg belangrijk. De gemeente Beuningen en Dar gaan daarom graag samen voor minder restafval en meer hergebruik van grondstoffen. Het is daarbij belangrijk dat ook de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen goed is, zo ook bij plastic+: plastic verpakkingen, blikken en pakken. De gemeente Beuningen, Afvalfonds Verpakkingen Nederland en Dar zetten met informeren en controleren in op betere plastic+ afvalscheiding in de gemeente Beuningen. Winnen met plastic+? Scheiden dus!

Inwoners Beuningen belangrijke partner bij inzameling grondstoffen

Wethouder Pascal Cobussen: “Onze inwoners zijn voor ons een belangrijke partner bij het inzamelen van grondstoffen. Door te onderzoeken wat goed gaat bij het scheiden van plastic+ en wat nog niet, weten we hoe we samen ons afval nog beter kunnen scheiden. Het is goed dat we hiermee nu samen met Dar, Afvalfonds Verpakkingen Nederland en onze inwoners aan de slag gaan.”

Plastic+ afval voor hergebruik

Het goed scheiden van plastic+ is belangrijk. Alleen met goed gescheiden plastic+ winnen we grondstoffen en kunnen we recyclen. Plastic+ is een verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blikken en pakken. Dar ziet plastic+ niet als afval, maar als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe blikken, petflesjes of shampoo- of zeepflessen. Dar gaat in samenwerking met afvalcoaches de uitdaging aan om samen met inwoners plastic+ afval nóg beter te scheiden.

Directeur Dar, Bart de Bruin: “Inwoners, onze collega’s en de gemeente hebben allemaal een belangrijke rol in het inzamelen van zoveel mogelijk grondstoffen met een hoge kwaliteit. We zijn echter ook afhankelijk van de hoeveelheid en recyclebaarheid van de verpakkingen die de producenten op de markt brengen. En ook het gemak waarmee de inwoners die verpakkingen kunnen herkennen en vervolgens goed scheiden. Zij kunnen hier bij het ontwerp rekening mee houden.  We hebben elkaar dus nodig om de noodzakelijke kwaliteitsverbetering structureel te realiseren.”

Wat kan er nog beter bij het scheiden van plastic+?

Inwoners zijn nodig bij het doel zoveel mogelijk plastic+ om te zetten in grondstof. Veel inwoners doen al hun best hun plastic+ zo goed mogelijk te scheiden. Dar en de gemeente merken helaas dat het soms nog fout gaat bij het scheiden van plastic+. Of dat er zelfs misbruik wordt gemaakt van de plastic+containers. Dar ziet bijvoorbeeld nog veel volle verpakkingen van yoghurt en melk in de plastic+containers.

Ook ziet Dar veel etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), oud papier en karton en regelmatig restafval in plastic+containers. Deze afvalsoorten horen niet bij plastic+ en verstoren het recyclingproces. Een vracht ingezameld plastic+ met vervuiling wordt afgekeurd en als restafval verbrand. Hierdoor gaan grondstoffen verloren en nemen de kosten toe.

Waardevolle grondstoffen

Shekib Wakili, Regie Kunststoffen Nederland: In plastic+ zitten waardevolle grondstoffen die goed gerecycled kunnen worden. Hoe meer plastic+ gerecycled wordt, hoe kleiner onze impact op het milieu. Volle verpakkingen, touw, papier, batterijen of andere voorwerpen die niet in het plastic+ thuishoren kunnen het sorteer- en recycleproces voor de hele vracht verstoren. Door plastic+verpakking  leeg en gescheiden van ander afval in te leveren helpt u ervoor te zorgen dat dit proces niet wordt verstoord.

Afvalcoaches informeren en controleren

In het voorjaar houden afvalcoaches van Dar acties in de gemeente Beuningen en controleren hierbij de plastic+containers. Ze kijken of er ander afval dan plastic+ in de plastic+containers zit en of er dus vervuiling in zit. De afvalcoach informeert bewoners over hoe ze plastic+ beter kunnen scheiden. Op deze manier krijgen de gemeente en Dar inzicht waar de vervuiling zit en kunnen we gerichtere vervolgacties houden. Plastic+containers met vervuiling, leegt Dar niet. De bewoner ontvangt informatie waarom de plastic+container niet is geleegd door Dar. Zo wordt de kwaliteit van het plastic+ verhoogd, wat zorgt voor betere recycling en dus meer hergebruik van grondstoffen. Winnen met plastic+? Scheiden dus!

Meer informatie of vragen?

Meer informatie over de acties is te vinden op www.dar.nl/plastic. Voor vragen nemen inwoners contact op met Dar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio