3.7 C
De Bilt

In aanloop naar de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen op 15 maart, start natuurorganisatie het Zuid-Hollands Landschap vandaag de petitiecampagne ‘Zet Natuur op #1’. De stichting stelt dat in het gepolariseerde debat, natuur steeds vaker als dure hobby wordt weggezet. Terwijl juist in de dichtstbevolkte provincie van Nederland, natuur ook een belangrijke maatschappelijk waarde heeft. Er zijn belangrijke keuzes te maken in de komende jaren, en hiervoor is de provincie aan zet. De organisatie wil inwoners van Zuid-Holland bewust maken van het belang van deze verkiezingen voor het behoud van een natuurlijke leefomgeving, onder andere met deze campagne en de lancering van het Groene Kieskompas.

Altijd strijd om grond in Zuid-Holland

In Zuid-Holland is de inrichting van iedere vierkante meter grond een strijd. Projectontwikkelaars, bedrijven en overheden verdringen elkaar voor de schaarse ruimte. En natuur trekt doorgaans aan het kortste eind. Hierdoor heeft de inwoner van de provincie structureel aanzienlijk minder groen in de directe leefomgeving, dan inwoners van andere provincies. De grote ruimtelijke opgaven voor de provincie in de komende jaren en de bijna 4 miljoen inwoners maken keuzes voor landgebruik een steeds ingewikkeldere opgave.

Volgens het Zuid-Hollands Landschap is het van belang dat natuur niet langer als een opgave van de landelijke overheid, of als liefhebberij van natuurliefhebbers gezien wordt, maar dat natuur gezien wordt als integraal onderdeel van een gezonde leefomgeving. Natuur is een belangrijke randvoorwaarde voor gezond leven in een sterk verstedelijkte omgeving.

Natuur is naast recreatie ook voorwaarde voor een gezond leven

Michiel Houtzagers, directeur van de stichting, zegt in een telefonisch interview: ‘Ik merk het in mijn directe omgeving ook weleens dat natuur toch gezien wordt als iets wat prettig is om op te zoeken in het weekend, maar te weinig gewaardeerd wordt als een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. En dat is logisch, omdat er juist in deze stedelijke omgeving zoveel verschillende belangen spelen.

Maar moet je je voorstellen dat in en rond bijvoorbeeld Rotterdam, Gouda, Den Haag, Leiden en Alphen natuur niet in stand gehouden wordt. Mensen zouden zich dat eens in moeten beelden. Dan gaat het niet meer over bloemetjes en bijtjes, maar dan gaat het over leefbaarheid van onze woonplaatsen.’

Biodiversiteit

Ook voor het behoud van biodiversiteit is de zorg voor de versnipperde natuur van groot belang. De laatste jaren is de druk op de natuur steeds groter worden. Groen wordt opgeofferd voor meer infrastructuur, de stikstofuitstoot is ongekend hoog en kwetsbare gebieden worden veel te vaak verstoord. Met insecten en weidevogels gaat het slechter dan ooit. De biodiversiteit neemt in rap tempo af, mede door de belabberde waterkwaliteit in ons land.

Oplossing is eenvoudig

Houtzagers: ‘De oplossing is ontzettend eenvoudig: er moet meer natuur komen. Door gebieden met elkaar te verbinden, groene zones in en buiten de bebouwing aan te leggen en voor waterbuffers te zorgen, maken we dat beetje natuur wat er is sterker en veerkrachtiger. Dan kunnen vogels, planten en dieren zich beter verspreiden. En ontstaat er voldoende ruimte voor mensen om op te laden, te ontspannen en te bewegen in de gezonde buitenlucht.’

De petitietekst en het Groene Kieskompas, opgesteld in samenwerking met Natuur- en Milieufederatie, Natuurmonumenten en IVN Natuureducatie, zijn te vinden op de website van het Zuid-Hollands Landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio