7.7 C
De Bilt

Bereikbaarheid van Zierikzee verbeteren door afspraken tussen overheden

De gemeente Zierikzee gaat samen met het waterschap, provincie en Rijkswaterstaat de bereikbaarheid rond Zierikzee verbeteren. Wethouder Smit, Gedeputeerde Van der Maas, dagelijks bestuurder waterschap de heer Weststrate en mevrouw Ohm, waarnemend directeur netwerkontwikkeling, Rijkswaterstaat Zee en Delta ondertekenden op 2 maart 2023 een samenwerkingsovereenkomst.

Waarom gaan de partijen samenwerken?

Zierikzee vervult de functie van centrumstad voor Schouwen-Duiveland. De stad ligt tussen de Rijksweg N59 en Provinciale weg N256. In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat er flinke knelpunten zijn op met name het gebied van doorstroming en verkeersveiligheid. De Laan van St. Hilaire vervult met steeds meer moeite de rol als hoofdontsluiting van de stad, de toenemende intensiteiten op de N59 leiden tot steeds grotere vertraging op de grote rotonde met de Lange Blokweg en bij de verkeerslichten en er is geen adequate oplossing voor het landbouwverkeer. Ook de fietsveiligheid bij het kruisen van de N59 vormt een groot knelpunt.

De handen op elkaar voor een samenwerking

In januari 2021 stelde de gemeente Schouwen-Duiveland de visie: ”Bereikbare Centrumstad Zierikzee” op. Deze visie beschrijft hoe de gemeente de mobiliteit (OV, fiets-, auto- en landbouwverkeer) in Zierikzee in de toekomst voor zich ziet. De gemeente wil en moet daarvoor samenwerken. Het waterschap, provincie, Rijkswaterstaat en gemeente hebben nu de handen op elkaar gekregen. Samen pakken ze via een Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) de handschoen op om Zierikzee bereikbaar te houden voor de verschillende vormen van mobiliteit. Ze bekrachtigen de samenwerking met het ondertekenen van een intentieverklaring en het startdocument. Het doel is om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren en het prettig woon- en leefklimaat te behouden.

Projecten

In deze gebiedsgerichte aanpak zijn onder andere de volgende projecten opgenomen:

  • Het doortrekken van de Grevelingenstraat op de N59 (eerst als calamiteitenaansluiting, daarna als permanente aansluiting voor gemotoriseerd verkeer).
  • Aanpak van de knelpunten op het tracé N59 binnen Zierikzee (met in eerste instantie het herstructureren van de grote rotonde N59/N654).
  • Het vinden van een oplossing voor het landbouwverkeer binnen de kern Zierikzee.

De volgende stap is dat de partijen afspraken maken over wat, hoe en wanneer er projecten in uitvoering opgepakt worden. ”Door samen te werken komen we tot betere en afgestemde oplossingen”, volgens wethouder Ankie Smit. Daarbij worden uiteraard ook organisaties als ZLTO, Connexxion, de wijkraad en vertegenwoordiging van de verschillende ondernemersverenigingen betrokken.

Uiteindelijk komen we tot een gezamenlijke agenda met projecten. Zo weten we van elkaar wie wanneer en met wat aan de slag gaat. En zorgen we voor een betere afstemming. Wethouder Ankie Smit. ” Ik ben trots op deze stap. Hiermee komt het doel: een goed bereikbaar en ontsloten Zierikzee uit de visie ”Beter Bereikbare Centrumstad” weer een stapje dichterbij”. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio