10.7 C
De Bilt

Als je gaat ondernemen in Duitsland kan deze informatie nuttig zijn

Ondernemen in Duitsland is minder eenvoudig dan het lijkt. Toch zijn er jaarlijks heel wat Nederlandse ondernemers die de sprong wagen. Door een bedrijf in Duitsland te beginnen, is het gemakkelijker om personeel te vinden of om samen te werken met andere Duitse bedrijven. De ondernemer in Duitsland werkt namelijk het liefst samen met bedrijven die ook in Duitsland zijn ingeschreven.

Zo krijgen ze te maken met minder regels en bovendien is het goed voor de vertrouwensband. Op die manier gaat bijvoorbeeld producten exporteren naar Duitsland een stuk eenvoudiger. Toch gaat ondernemen in Duitsland op een heel andere manier dan we in Nederland gewend zijn. Een aantal zaken mag je dan ook zeker niet vergeten, anders kun je op flinke boetes rekenen.

Voorbereiding ondernemen in Duitsland

Wie gaat ondernemen in Duitsland moet van tevoren een rechtsvorm kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een GmbH. Dat is te vergelijken met de Nederlandse B.V. Bij deze specifieke rechtsvorm gelden aanvullende regels. Zo moet de ondernemer 25.000 euro aan startkapitaal op de Duitse zakelijke rekening zetten. Maar dat is nog niet het enige. Er moeten verschillende zaken geregeld worden bij de notaris.

Als je in je eentje gaat ondernemen, kun je je net als in Nederland laten inschrijven als zzp’er. Dan krijg je met een hoop minder regels en wetten te maken. Eventueel kun je ook een flex-bv (UG) op laten zetten, maar dat is niet aantrekkelijk. Deze vorm heeft een vrij negatief imago waar andere ondernemers niet graag zaken mee doen.

Het Duitse Handelsregister

Duitsland kent net als Nederland een openbaar handelsregister. In het Handelsregister schrijf je je bedrijf in. Het is zelfs verplicht om dit te doen, voordat je als ondernemer aan de slag gaat. Het is daarbij nodig om een erkende notaris in te schakelen. Voor freelancers en kleine bedrijven kunnen er echter tuitzonderingen bestaan. Als je veelal Duits personeel gaat aannemen, is de kans groot dat je je verplicht moet inschrijven. Maar je krijgt ook nog te maken met het Gewerbeamt.

Inschrijven bij Gewerbeamt

In Duitsland werkt men met regionale handelskantoren. Dit is wat de Duitsers een Gewerbeamt noemen. Voor sommige vrije beroepen is het niet verplicht om je in te schrijven, maar voor de meeste ondernemers is de registratie verplicht. Houd er rekening mee dat de inschrijving niet gratis is. Het komt vaak neer op zo’n 30 tot 50 euro. De gegevens van het lokale handelskantoor komen terecht bij de Duitse Belastingdienst.

Deze stuurt de ondernemer een aanslag met de belastingverplichtingen. Denk aan inkomstenbelasting of omzetbelasting. De kosten zijn hoger voor bedrijven die gaan handelen in vastgoed of medicijnen. Ondernemen in Duitsland vergt dus wat voorbereiding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio