Winterswijk – Bedrijven zetten steeds vaker internationale arbeidsmigranten in om aan de groeiende arbeidsvraag te voldoen. De economie groeit en er is meer vraag naar personeel, bijvoorbeeld in de logistiek, horeca, zorg en bouw. Met de toestroom van arbeidsmigranten stijgt ook de vraag naar tijdelijke, goede huisvesting. Daarom laat de gemeente Winterswijk een onderzoek doen naar de (toekomstige) behoefte aan arbeidsmigranten en naar mogelijk geschikte locaties voor flexwoningen voor deze doelgroep.
Gedeelde verantwoordelijkheid voor arbeidsmigranten
“We krijgen nu al aanvragen van initiatiefnemers die arbeidsmigranten willen huisvesten,” geeft wethouder Gosse Visser aan. “Om goed in beeld te krijgen wat de daadwerkelijke behoefte is, laten wij door een extern bureau onderzoek doen. Zowel naar de huidige als toekomstige behoefte aan personeel van buiten onze grenzen. Ook laten we onderzoeken wat mogelijk geschikte locaties voor flexwoningen voor deze doelgroep. Daarnaast kijkt het bureau naar subsidiemogelijkheden en de kansen om doelgroepen te combineren, zoals spoedzoekers en jongeren.”
De wethouder noemt kwalitatief goede huisvesting een gedeelde verantwoordelijkheid voor zowel werkgevers, uitzendbureaus en de gemeente. “Werkgevers hebben arbeidsmigranten nodig vanwege een tekort aan beschikbaar personeel in Nederland. Daarom vragen we ook of bedrijven bereid zijn mee te investeren in de huisvesting van dit personeel. Niet meer dan logisch, want deze migranten moeten fatsoenlijk kunnen wonen.”
Verkenning
Er worden op dit moment gesprekken gepland met grotere werkgevers, uitzendbureaus, huisvesters en de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN). Wethouder Visser: “Het uiteindelijke onderzoeksrapport geeft ons inzicht in de daadwerkelijke behoefte aan buitenlands personeel en waar we deze doelgroep het beste kunnen huisvesten. Het geeft ons handvaten om ons huisvestingsbeleid te actualiseren en initiatieven volgens de meest recente gegevens beoordelen.”
Regionaal beleid
De groeiende behoefte aan arbeidsmigranten en geschikte huisvesting staat ook in de regio Achterhoek hoog op de agenda. Zij werken op dit moment aan een uniform regionaal beleidskader. Hierin wil men de kwaliteitseisen van huisvesting voor deze groep werknemers omschrijven en de controle en handhaving hiervan. Ook worden er afspraken gemaakt over de aantallen te huisvesten arbeidsmigranten.