Capelle aan den IJssel – De gemeente werkt aan een duurzame, groene en schone stad. Dat doet zij samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door die intensieve samenwerking is Capelle in 2022 weer wat duurzamer geworden. Dit is te lezen in de Monitor Programma Duurzaamheid 2022.
Wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler ziet dat er in 2022 weer flinke stappen zijn gezet om de doelen voor 2050 te halen: “De Monitor laat goede resultaten zien. Dankzij de samenwerking met de stad zien we een stabiele vooruitgang én dat de verduurzaming op koers ligt. In Capelle rijden we steeds meer elektrisch, ook het gemeentelijk wagenpark wordt steeds meer elektrisch. Er is meer duurzaam opgewekte energie en bijna een derde van de gebouwen in de stad is aardgasvrij of er klaar voor.
Met het energiezuinig(er) maken van woningen maken we goede stappen. Daar hebben we ook in 2022 flink op ingezet met energiecoaches, het Capelse Energieloket, Energieboxen, collectieve inkoopacties en het Winteroffensief. Door de torenhoge energieprijzen hebben nog meer mensen de behoefte om hun woning energiezuinig te maken.”
Meten is weten
Bij de activiteiten om Capelle duurzamer te maken, houdt de gemeente de einddoelen voor 2050 nauwlettend in de gaten. Daarom is een jaarlijkse rapportage over wat er is bereikt, belangrijk. Wethouder Geissler benadrukt de noodzaak om steeds te meten of de doelen worden gehaald: “We boeken mooie resultaten maar er zijn nog onderdelen waar we een tandje harder moeten lopen. Het klimaatbestendig maken van de stad is er een voorbeeld van. Als we die toekomstige groene parkstad willen worden die voorbereid is op het veranderende klimaat, moeten we meer investeren in oplossingen om wateroverlast te voorkomen en hittestress tegen te gaan.
Een voorbeeld van een uitstekende oplossing is de aanleg van groene daken. Daar hebben we onze ambitie nog niet helemaal kunnen waarmaken. In 2022 wilde we 9.000 m2 gerealiseerd hebben. Dat is blijven staan op nog net geen 8.000 m2. Hier hebben we een inhaalslag te maken.”
Tweede leven
Ook op het gebied van verbetering van afvalscheiding worden goede stappen gezet. Wethouder Geissler: “We hergebruiken veel meer grondstoffen doordat er steeds meer mogelijkheden komen om afval gescheiden aan te bieden. Ook krijgen spullen steeds vaker een tweede leven door de kringloopwinkel, het Repaircafé, de Speel-o-theek, de Voedselbank en de ophaaldienst Byewaste. In Capelle streven we naar een gemiddelde afvalscheidingspercentage van huishoudelijk afval van 60%. In 2022 was dit 54%. Stapje erbij dus nog!”
Stip op de horizon
Om Capelle aan den IJssel duurzamer te maken, houdt de gemeente een stip op de horizon in het vizier:
“Capelle aan den IJssel is in 2050 een duurzame, groene en schone stad. De uitstoot van CO2 door energiegebruik, verkeer en bedrijvigheid is bijna nul. Capellenaren wekken individueel of collectief duurzame energie op en verbruiken minder energie dan nu. Capelse bedrijven doen goede zaken in de nieuwe ‘groene’ economie. We maken bijna alleen nog gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Capelle is als groene parkstad voorbereid op een veranderend klimaat: bestand tegen extremere buien, droogte en hitte. De lucht-, bodem-, geluid- en waterkwaliteit voldoen aan de wettelijk eisen. De gemeente werkt samen met de stad en de regio aan de opgaven waar we voor staan en geeft daarbij zelf het goede voorbeeld.”
De volledige Monitor Duurzaamheid 2022 is te lezen op https://www.duurzaamcapelle.nl/monitor2022/