Racisme komt nog te vaak voor. Iemand uitschelden op basis van zijn huidskleur. De politie bellen omdat er een persoon van kleur door de straat loopt. Geen kans bij een sollicitatie door een niet-westerse achternaam. Iemand bij een controle aanhouden op basis van zijn uiterlijk. Er zijn talloze voorbeelden. Wereldwijd, maar ook in Arnhem. ‘Dat moet stoppen. Ook daarom organiseren we een week tegen racisme’, zegt wethouder inclusie Maurits van de Geijn.
‘We moeten het doorbreken’
Van de Geijn: ‘We willen dat Arnhem een stad is waar iedereen zich gezien, gehoord en veilig voelt. Ongeacht hun geaardheid, gender, kleur, afkomst of beperking. Ook voor racisme is er geen plaats in Arnhem. Tijdens deze week vragen we daar aandacht voor. We moeten het aanpakken, doorbreken. We weten zelf maar al te goed hoe moeilijk dat is. Er zal nog veel water door de Rijn moeten vloeien voor het zover is, we zetten ons daar onvermoeibaar voor in.’
Week tegen racisme
Tijdens de week tegen racisme kunnen Arnhemmers meedoen aan diverse activiteiten. De week begint op maandag 20 maart met een ontbijt in de raadszaal van het Stadhuis, waar burgemeester Ahmed Marcouch de nieuwe tekst van artikel 1 van de grondwet onthult, het artikel dat nu nóg steviger en duidelijker discriminatie verbiedt. Op dinsdag 21 maart – de internationale dag tegen racisme en discriminatie – vertoont Focus Filmtheater twee documentaires, ‘Viva Azania, Boycot Zuid-Afrika’ en ‘Last Grave at Dimbaza’.
Met achteraf een zaalgesprek met onder meer Maurits van de Geijn. Vrijdag 24 maart wordt de week afgesloten met een slotbijeenkomst waar onder meer Rabin S. Baldewsingh (Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme) en wethouder Maurits van de Geijn met elkaar in gesprek gaan. Een compleet overzicht van het programma van de week is te vinden op de website.
Bloedbad in Sharpeville
De internationale dag tegen racisme en discriminatie werd in 1966 door de Verenigde Naties in het leven geroepen naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. Op die dag laten mensen wereldwijd weten dat ze zich verzetten tegen racisme en discriminatie. De Arnhemse week is een samenwerking van Focus Filmtheater, Vizier Oost, InDifferent, Stichting Sankofa en de Gemeente Arnhem.