Het Amandelpark, gelegen op een steenworp afstand van het centrum van de gemeente Capelle aan den IJssel, wordt een aantrekkelijk en toegankelijk stadspark. Vandaag stemde het College van B&W in met het Definitief Ontwerp dat deze ontwikkeling mogelijk maakt.
Binnen de gemeente en de Capelse gemeenschap is er veel behoefte om groene gebieden te behouden of zelfs uit te breiden. Op dit moment is het Amandelpark bij veel Capellenaren onbekend en heeft het een sobere en ongezellige uitstraling. Door het park te ontsluiten, draagt het bij aan ontspanning, rust, natuurbeleving en educatie. Voor de gemeenteraad was dat reden om het park op te nemen in het gebiedspaspoort Amandelpark dat eind 2017 werd vastgesteld. Hierin staat onder meer dat de toegankelijkheid van het park voor fietsers en voetgangers vanuit het stadshart en de omliggende wijken moet worden verbeterd en het een park voor jong en oud moet worden.
Bewonersbijeenkomsten
Tijdens verschillende bijeenkomsten zijn bewoners over het ontwerp geïnformeerd en hebben ze hun mening kunnen geven. Een parkgevoel, toegankelijkheid, geen wateroverlast en aandacht voor educatie waren wensen, die zo goed mogelijk zijn uitgewerkt in het ontwerp. Op 1 februari jongstleden is het Definitief Ontwerp met daarin verwerkte reacties, opmerkingen en wensen uit eerdere bijeenkomsten met de bewoners gedeeld. Dat ontwerp is zeer positief ontvangen.
Definitief Ontwerp Amandelpark
Het Definitief Ontwerp voorziet in een nieuw fietspad dat het park verbindt met het scholencluster Alkenlaan-Pelikaanweg, het Schollebos en de wijk Schollevaar. Daarmee wordt het Amandelpark onderdeel van een belangrijke noord-zuid wandel- en fietsverbinding in Centraal Capelle. Vanuit het winkelcentrum De Koperwiek en het metrostation wordt een fraai wandelpad ingericht, dat wordt doorgetrokken tot aan de Fluiterlaan aan de andere zijde.
Langs dit pad komt beplanting. Ook komen er mooie overgangen van het vernieuwde verzorgings- en wooncomplex van d’Amandelhof naar het park. Onder de metrobaan wordt een speelstrip met kunstgras aangelegd met aan de westzijde beweegtoestellen voor ouderen. In het centrale gedeelte worden sport- en verblijfmeubilair gerealiseerd en aan de oostzijde speeltoestellen voor kinderen. In het park komen groene ontmoetings- en rustplekken, een plantentuin en een open veld voor lokale activiteiten. Ten slotte komt er in het park een Anjertuin, een herdenkingsplek voor veteranen.
Uit de vergetelheid
Wethouder Eric Faassen: “Door het Amandelpark als het ware aan de vergetelheid te onttrekken, bewijzen we onze bewoners een geweldige dienst. Het park wordt de ontspannen tegenhanger van het bruisende Stadsplein en het Lijsterpark, die meer op sportiviteit zijn gericht. Een park met een grotere variatie aan beplanting, met grotere ecologische waarde en meer beleving voor jong en oud”.