De gemeente Nijmegen gaat vanaf 1 augustus de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) uitrusten met een bodycam. Tussen 2020 en 2022 is het gebruik van deze camera’s in twee proefperiodes getest. Uit de evaluatie blijkt dat het dragen en gebruik ervan bijdraagt aan het veiligheidsgevoel bij boa’s. Ook geven de beelden leerzaam inzicht in het eigen handelen.
Veiliger werken voor boa’s met bodycam
Uit het onderzoek blijkt dat de Nijmeegse boa’s zich veiliger voelen door het dragen en gebruiken van de bodycam. Doordat de persoon waarmee de handhavers in gesprek is de camera vaak opmerkt, wordt ook een preventieve of de-escalerende werking op het gedrag benoemd.
De inzet van bodycams bood in de proefperiodes in toenemende mate inzicht in het eigen handelen, bijvoorbeeld door daar met collega’s op te reflecteren tijdens intervisie. De inzet van de camera’s blijkt ook andere toepassingsmogelijkheden te bieden, waaronder het legitimeren van eigen gedrag en het vastleggen van situaties voor bestuurlijke handhaving.
Niet altijd aan
Boa’s zetten hun bodycams niet altijd aan. Zij wegen dit per situatie af en kunnen de camera aanzetten wanneer er bijvoorbeeld sprake is van (dreiging van) verbaal of fysiek geweld, of bij het benaderen van groepen of opstandige personen. Uit de proefperiodes blijkt dat boa’s in 15 procent van de diensten overwogen om de bodycam aan te zetten. Na afweging van de context is de bodycam in 8 procent van de onderzochte diensten daadwerkelijk aangezet.
Voordat de invoering van de camera’s start, werkt de gemeente Nijmegen de werkwijze rond het leren van de inzet van de camera’s verder uit. Ook wordt een beleidskader opgesteld om eventuele privacyrisico’s te ondervangen. De bodycams worden naar verwachting per 1 augustus 2023 definitief onderdeel van de uitrusting van Nijmeegse boa’s.