Weert – De gemeente Weert organiseert op 29 oktober een open dag bij de Groene Waterberging aan de Koekoeksweg in Weert. Dit project is een goed voorbeeld van hoe de gemeente de strijd aangaat tegen wateroverlast.
Open dag voor iedereen
Tijdens de open dag kan iedereen van 11.00 tot 16.00 uur de Groene Waterberging met eigen ogen bekijken. Verspreid over het gebied staan deskundigen die uitleg geven over de waterberging en waarom de gemeente deze voorziening heeft gemaakt. Speciaal voor ouders met kinderen is er een route met fotopuzzeltocht uitgezet. Voor de kinderen is er na afloop een leuke, toepasselijke attentie.
Uniek project
Wethouder Martijn van den Heuvel: “U bent van harte welkom om te kijken hoe de waterberging werkt. Ook voor kinderen wordt de open dag een leuke ervaring! De Groene Waterberging is een uniek project. Niet alleen is het een buffer voor regenwater, ook wordt het water natuurlijk eerst gezuiverd voordat het in de Leukerbeek stroomt. Dit zorgt voor meer evenwicht in de natuur. Dat blijkt wel uit de vele vogels die zich hier weer nestelen. Ook maakt de groene omgeving en de Leukerbeek dit tot een mooi wandelgebied waar veel te zien is. Kom en ontdek het zelf!”
De Groene Waterberging ligt aan het einde van de Koekoeksweg bij de parkeerplaats. Met de open dag van de Groene Waterberging sluit de gemeente aan bij de open dag “Beleef ons water” van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg.
Groene Waterberging
De Groene Waterberging is aangelegd om overstroming van het riool en wateroverlast op straat tegen te gaan. Het riool kan het water van een extreme regenbui dat in korte tijd valt niet altijd opvangen. Daarom wordt het regenwater opgevangen in de Groene Waterberging. Het water wordt vervolgens zuiver gemaakt in een rietveld. Daarna stroomt het schone water in de Leukerbeek. Deze natuurlijk aangelegde waterberging is in samenwerking met het Waterschap Limburg aangelegd.
Foto: Open dag Groene Waterberging in WeertWateroverlast samen aanpakken
Natte en droge periodes nemen toe door de verandering van het klimaat. De hevige regenbuien van de laatste jaren illustreren dat goed en zorgen voor overlast. Het is daarom van belang de piekafvoer van regenwater te verminderen en tegelijkertijd het water zo lang mogelijk vast te houden in de bodem. Daarmee voorkomen we overstromingen in natte periodes en uitdroging van de grond in periodes van droogte. Dat kan de gemeente niet alleen. Ongeveer 50% van het verharde oppervlakte in Weert is van de gemeente. Dit betekent dat ongeveer 50% van anderen (particulieren, ondernemers, etc.) is. Dat maakt dat we samen de gevolgen van wateroverlast moeten aanpakken.
Maatregelen
De gemeente Weert vraagt inwoners mee te doen en maatregelen te treffen om wateroverlast te beperken. Zo is er bijvoorbeeld een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Ook stimuleert de gemeente inwoners om stenen uit de tuin te halen en te vervangen door groen. Wie geen eigen tuin heeft, kan eventueel een geveltuin maken. Naast maatregelen die inwoners kunnen uitvoeren, werkt de gemeente ook aan acties om overlast te verminderen. De Groene Waterberging is daar een voorbeeld van. Daarnaast verbeteren we het rioolstelsel. Inmiddels is ruim 20% van de riolering afgekoppeld van het regenwater. De gemeente breidt dit de komende jaren uit.