Driebergen – De politie heeft vandaag controles uitgevoerd bij een groot aantal MTO’s in verschillende steden in Nederland. In totaal zijn op 32 locaties gecontroleerd. Het is een landelijke, gezamenlijke actiedag waarbij onder meer de Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank, verschillende gemeenten en de politie aan mee werken.
In de plaatsen Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Heerlen en Delfzijl werden de acties uitgevoerd en in Rotterdam waren er twee straten met maar liefst 18 MTO’s aan een onderzoek onderworpen. Bij de controles kwamen veel onrechtmatigheden aan het licht.
Veel fraude ID-bewijzen
De politie heeft tientallen veelal gestolen of vermist opgegeven identiteitsbewijzen aangetroffen die mogelijk gebruikt worden bij moneytransfers (id-fraude). Verder is er een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen, mogelijk ook afkomstig van plofkraken. Daarnaast zijn er administratie, digitale gegevensdragers, mobiele telefoons, verschillende wapens, een gestolen auto en horloges in beslag genomen. Een kantoor in Utrecht is op last van de burgemeester per direct gesloten. Meer sluitingen in andere plaatsen worden niet uitgesloten.
Resultaten actiedag
Bij een zoeking in een kantoor dat was ingericht als reisbureau, vond de politie alleen oudere reisgidsen uit 2009 in vitrines. Dit zou erop kunnen duiden dat dit kantoor wordt gebruikt als dekmantel om geld wit te wassen. Er wordt hier verder onderzoek naar gedaan.
Europese wetgeving
Eind 2009 is Europese wetgeving in werking getreden waardoor MTO’s met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief konden worden met agenten. Sindsdien heeft er een enorme groei plaats gehad in het aantal locaties waar geld naar het buitenland overgeboekt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen regelmatig gebruik maken van MTO’s om geld dat middels criminele activiteiten is verkregen wit te wassen.
DNB
“De Nederlandsche Bank heeft samengewerkt met de Landelijke Recherche bij de totstandkoming van de landelijke actiedag ten aanzien van money transfer kantoren. Door het delen van kennis en data heeft DNB een belangrijke bijdrage geleverd aan de aanpak van niet integere agenten van money transfer kantoren en daarmee aan het bestrijden van financieel-economische criminaliteit,’ zegt Willemieke van Gorkum, divisiedirecteur verantwoordelijk voor toezicht op integriteit bij de De Nederlandsche Bank’.
Verandering van MTO na verandering regelgeving
Het gaat om een sector die momenteel in Nederland bestaat uit ongeveer 1.500 kantoren die op één of andere wijze MTO-activiteiten aanbieden. Voor de wetswijziging bestond de sector uit nog geen honderd locaties die onder rechtstreeks toezicht van De Nederlands Bank (DNB) stonden. Er bestaat geen Europees register voor MTO’s. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel bleek in veel gevallen niet in orde: het aanbieden van betaaldiensten staat in 92% van de gevallen niet geregistreerd (cijfers 2015), terwijl ook soms een woonadres als werkadres wordt opgegeven, hetgeen niet is toegestaan.
Belwinkels
Opvallend is dat veel kantoren vanuit een shop-in-shop constructie worden geëxploiteerd in een bedrijfstak die regelmatig in verband wordt gebracht met witwassen, zoals belwinkels, reisbureaus, wasserettes, horeca en autohandel. Op sommige adressen worden de diensten van meerdere MTO’S aangeboden. Opvallend is dat veel MTO’s geconcentreerd gelokaliseerd zijn in een gemeente. Door de grote hoeveelheid aan MTO’s in sommige straten staat de leefbaarheid onder druk. Veel cash geld geeft een risico op overvallen. Uit de reeds bekende onderzoeken blijkt ook ID-fraude regelmatig voor te komen bij de verdachte MTO’s.
In totaal heeft 17% van de eigenaren/uitbaters (historisch en huidig) antecedenten op witwassen, fraude, WWM of misdrijven Opiumwet (cijfers 2015). Al deze omstandigheden maken de sector kwetsbaar en interessant voor het witwassen van geld met een criminele herkomst.