Binnenland – Vorig jaar zijn zeker 3884 Nederlandse ouderen overleden door een noodlottige valpartij, bijna 400 (11 procent) meer dan in 2015. De toename komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een belangrijk deel door de vergrijzing.
Ouderen
Vorig jaar was driekwart van de overledenen door een val 80 jaar of ouder. Bij vrouwen was 84 procent van de overledenen door een uitglijder ouder dan 80 jaar, bij mannen was dit 66 procent.
Volgens het CBS neemt het aantal dodelijke vallen het sterkst toe bij 90-plussers. Dat aantal is in de afgelopen vijf jaar zelfs bijna verdubbeld tot 1308.
Aantal groeit
Het aantal dodelijke slachtoffers van een val groeit al twintig jaar. De laatste vijf jaar is dit zelfs met 60 procent gestegen.
Het statistiekbureau becijferde ook dat er in 2016 bijna zes keer zoveel mensen door een valpartij overleden als in het verkeer. Het aantal mensen dat omkwam door een verkeersongeval kwam uit op 656. Nog eens 86 gingen dood door verdrinking en 186 mensen door vergiftiging. Daarbij worden moord of zelfdoding niet meegerekend.
Fysiotherapie
Dit is ook een rede waarom er in fysiotherapiepraktijken steeds meer aan valpreventie wordt gedaan. Zoals bijvoorbeeld bij Fysiotherapie de Waterpoort in Krimpen aan de Lek.
Hier wordt de Valpreventiecursus ‘In Balans’ gegeven aan ouderen. Met de juiste aanpak kan het valrisico bij ouderen effectief verlaagd worden. Onder ouderen die hieraan hebben deelgenomen is het aantal valongevallen met 61% en de valangst met 37% gereduceerd.