Provincie Zuid-Holland subsidieert in 2023 aansluiting bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) voor alle 50 gemeenten. Met deze samenwerking tussen bedrijven en gemeenten zijn inwoners eerder te vinden, bereiken en in contact te brengen met passende hulp. Dat is nodig, want zo’n 700.000 huishoudens in deze gemeenten lopen een hoog risico op problematische schulden. Daarnaast dreigen zo’n 400.000 huishoudens in de schulden te raken als ze niet preventief geholpen worden.
De provincie Zuid-Holland wil met de NSR-subsidie haar gemeenten stimuleren om de schuldenproblematiek samen structureel tegen te gaan. Daarom neemt zij dit jaar de financiële drempel weg voor alle 50 Zuid-Hollandse gemeenten om langdurig aan te sluiten bij Geldfit, onderdeel van de NSR. De 14 nog niet aangesloten gemeenten kunnen met de provinciale subsidie versneld aansluiten. De 36 al aangesloten gemeenten ontvangen het komende jaar een financiële bijdrage.
Kwetsbare huishoudens Zuid-Holland in beeld
De urgentie om structureel op te treden tegen de schuldenproblematiek is groot, ziet Frederik Zevenbergen, gedeputeerde bestuur en maatschappij van Zuid-Holland: “De 700.000 kwetsbare huishoudens in onze provincie willen we graag samen met onze partners en gemeenten vinden, bereiken en leiden naar de best passende hulp.” Dat lukt alleen met een gezamenlijke aanpak en begint bij preventie, zegt Zevenbergen.
De Nederlandse Schuldhulproute werkt samen met bedrijven en gemeenten. Daardoor komen kwetsbare huishoudens nu eerder in beeld. “We weten dat schulden heel veel negatieve gevolgen meebrengen voor mensen. Hoe meer gemeenten dus aansluiten, hoe sneller we inwoners de juiste hulp kunnen bieden en schulden kunnen beperken of zelfs voorkomen. Voor de inwoners in de nog niet aangesloten gemeenten is dit een goede kans.”
Energiedashboard voor elke gemeente
Na aansluiting bij de NSR krijgen gemeenten ook toegang tot een gepersonaliseerd energiedashboard. Dit dashboard is afgestemd op de gemeente en geeft inzicht in de lokale problematiek. Martin Suithoff (directeur NSR): “Het dashboard helpt gemeenten om huishoudens met een hoog risico op schulden en een slecht energielabel te identificeren. Zo krijgt elke gemeente op postcodeniveau in beeld waar kwetsbare huishoudens met een hoog risico op energiearmoede wonen.”
Toekomst zonder schuldzorgen
De samenwerking is een uitkomst voor gemeenten, benadrukt Zevenbergen: “Gemeenten zijn samen met de NSR in staat om de lokale schuldenproblematiek effectief en structureel aan te pakken. Daarom willen we met deze subsidie zoveel mogelijk gemeenten stimuleren om ook aan te sluiten. De NSR, haar tools en onze subsidie zijn beschikbaar. Maak daar gebruik van en werk samen aan een toekomst zonder schuldzorgen.” Gemeenten die meer willen weten over de NSR en haar kanaal Geldfit kunnen contact opnemen met René Timmerman: rene@geldfit.
1 miljoen bezoekers
In het eerste kwartaal van dit jaar bezochten ruim 1 miljoen mensen in Nederland de website geldfit.nl. Naast die websitebezoekers belden ruim 23.000 mensen met 0800-8115. Via dat telefoonnummer biedt een belteam een luisterend oor, denkt mee en brengt waar nodig iemand in contact met hulp in de buurt.