Enschede – De nachten zijn koud, de dagen zijn nat en soms waait het hard. Het is dit jaar een uitdaging om ruim 22.000 eiken te voorzien van biologische bestrijdingsmiddelen.
behandeling tegen eikenprocessierups
De behandeling met aaltjes is afgerond. Dat betekent dat het meeste werk in de nachtelijke uren voorbij is. Aaltjes kunnen namelijk niet tegen UV-licht. De eerste eiken zijn inmiddels behandeld met het tweede biologische bestrijdingsmiddel: bacteriën. Deze worden zoveel mogelijk overdag in de bomen gespoten.
Gebruik maken van droge en windstille momenten
Het is vrij koud en nat voor de tijd van het jaar. We zien dat ook terug in de ontwikkeling van het blad aan de bomen. Sommige eiken hebben al blaadjes, maar sommigen zitten nog in de knop. De vroege bestrijding met bacteriën werkt het beste met ongeveer 30% bladontwikkeling. Om 16.000 eiken 2 keer te behandelen met bacteriën moeten we dus gebruik maken van alle droge en windstille momenten de komende 2 weken. Daarna zit er waarschijnlijk al teveel blad aan de boom om de bacteriën goed door te laten dringen op alle blaadjes. Het kan dus zijn dat we de komende week ’s avonds en ’s nachts doorgaan met de bestrijding met bacteriën.
Vorig jaar handjevol meldingen in overlastperiode
Eind juni en begin juli begint de eikenprocessierups brandharen te krijgen en nesten te vormen. In die periode is de overlast dus het grootst. Vorig jaar ontvingen we in die periode slechts 20 meldingen van overlast. De bestrijding is ook dit jaar weer gericht op een jeukvrije zomer. Op enschede.nl/eikenprocessierups kunnen inwoners overlastgevende nesten melden.