5.9 C
De Bilt

Dertig opgeknapte laptops klaar voor Leidse jongeren

Het initiatief Leidse Laptoppers heeft dertig laptops opgeknapt, voor jongeren uit de regio die zelf geen geld hebben om een laptop te kopen. Sinds oktober vorig jaar hebben Leidenaren meer dan 240 gebruikte laptops ingeleverd, waarvan een deel kan worden hergebruikt. SHout Leiden stelt deze laptops ter beschikking aan jongeren die de laptop hard nodig hebben voor het volgen van een opleiding, maar ook bij het vinden van werk; een laptop vergroot hun toekomstmogelijkheden.

Inmiddels hebben 7 jongeren in Leiden een laptop ontvangen, dit aantal zal komende periode flink oplopen. De jongeren zijn er erg blij mee. Een van de jongeren geeft aan dat hij van zijn studiefinanciering zijn moeder moet ondersteunen, die een bijstandsuitkering heeft. Geld voor een laptop voor zijn studie is er dan niet meer. Daardoor is het bijna onmogelijk huiswerkopdrachten te maken. Door de laptops kunnen de jongeren weer helemaal meedoen op school.

Om bij SHout in aanmerking te kunnen komen voor een laptop wordt eerst bekeken wat de situatie van de jongere is. Aan de hand hiervan wordt besloten of de laptop in bruikleen genomen kan worden. Gaat het goed dan bestaat de mogelijkheid om de laptop na een periode te behouden.

Laptops inleveren kan nog steeds

Leidse Laptoppers roept alle Leidenaren, en ook bedrijven in de regio, op hun oude laptops in te leveren. Dat kan bij de een van de bibliotheekfilialen in Leiden en Leiderdorp, of bij een van de Gamma’s in Leiden. Bedrijven die meerdere laptops willen inleveren kunnen hierover contact opnemen met de Leidse Laptoppers. De data worden professioneel gewist, en hiervoor ontvang je een certificaat. Als de ingeleverde laptop niet refurbished kan worden, worden de waardevolle grondstoffen, zoals zilver en goud hergebruikt. Dit gebeurt door de gecertificeerde partners van WeCycle.

De inzameling van de laptops met de naam Leidse Laptoppers is een initiatief van drie Leidenaren. De subsidieregeling ‘Circulair Verwaarden’ van de gemeente Leiden en een bijdrage van het Druckerfonds hebben ervoor gezorgd dat zij deze actie konden starten. Door nieuwe financiële toezeggingen van Rotary Club Leiden en Stichting de Beuk kan het initiatief ook dit jaar blijven bestaan. Voor de technische ondersteuning werkt Leidse Laptoppers samen met Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis en Flex-IT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio