De gemeente Eemsdelta laat dit jaar 60 nieuwe openbare laadpalen aanleggen. Een deel van de nieuwe laadpalen wordt voor de zomervakantie geplaatst, de rest erna. De gemeente zet in op duurzaam vervoer en gaat de komende jaren elektrisch rijden zo veel mogelijk stimuleren. Hiervoor is uitbreiding van openbare laadpalen nodig, zowel voor huidige als toekomstige gebruikers van elektrische personenauto’s en kleine bedrijfsauto’s. Het bedrijf Park&Charge plaatst de nieuwe laadpalen. Hiermee komt het aantal openbare laadpalen in Eemsdelta op 80.
Goede spreiding van openbare laadpalen
De verwachting is dat Eemsdelta in 2025 250 laadpalen nodig heeft en in 2035 ruim 1200. Iedere laadpaal heeft 2 laadpunten. Wethouder Meindert Joostens: “Met het plaatsen van meer laadpalen maken we elektrisch rijden aantrekkelijker. Daarnaast moeten autobezitters hun elektrische auto in de buurt kunnen opladen. We werken daarom aan een goede spreiding van alle laadpalen in onze gemeente. Elk dorp in Eemsdelta zou minimaal één laadpaal moeten krijgen.”
Inwoners, ondernemers, belanghebbenden en bezoekers konden vorig jaar meedenken over mogelijk geschikte plekken voor openbare laadpalen. De gemeente heeft bij de definitieve locatiekeuzes zo veel mogelijk rekening gehouden met hun reacties. Meer informatie over het aanvragen van openbare laadpalen in de gemeente Eemsdelta staat op eemsdelta.nl/laadpalen.
Vragen
Park&Charge plaatst, exploiteert en beheert de laadpalen. Het bedrijf bepaalt de locaties van de laadpalen op basis van aanvragen en in overleg met de gemeente. Park&Charge is in geval van vragen per mail bereikbaar via klantenservice@parkncharge.nl.
Laadvisie Eemsdelta
Wegverkeer veroorzaakt ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Een elektrische auto stoot deze niet uit. Daarom moeten vanaf 2035 alle nieuwe personenauto’s 100% elektrisch zijn. Om er voor te zorgen dat er voor dat jaar voldoende openbare laadpunten zijn, is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) opgesteld. In de ‘Laadvisie Eemsdelta’ staat hoe de gemeente dit wil aanpakken.