Het openbare verlichtingsplan van de gemeente Wijchen is na 10 jaar aan een update toe. Het college heeft dinsdag 23 mei dan ook het nieuwe beleidsplan aangenomen. De raad bespreekt, naar verwachting, in juni dit aangepaste beleid. In dit nieuwe verlichtingsplan zijn de ontwikkelingen op het gebied van LEDverlichting en de energie- en klimaatdoelstellingen meegenomen. Uitgangspunt is niet verlichten, tenzij…
Verlichtingsplan
Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn allemaal argumenten om spaarzaam om te gaan met de toepassing van verlichting in de buitenruimte. De komende 4 jaar vervangt de gemeente alle lampen in de openbare ruimte voor LED. “Ook gaan we de verlichting veel meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijdstippen. We kijken ook waar we het lichtniveau omlaag kunnen brengen”, zo zegt wethouder Twan van Bronkhorst.
Verkeers- en sociale veiligheid
Verlichting levert van oudsher een belangrijke bijdrage aan de (verkeers)veiligheid en de overzichtelijkheid van een weg. Tegenwoordig zijn er ook andere technieken die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met een dergelijk systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeersaanbod is. De lamp brandt als er een weggebruiker is. Alle nieuwe verlichting krijgt zo’n detectiesysteem.