23.2 C
De Bilt

Bolsward-West krijgt veiligere kruising met fietstunnel

De drukke kruising bij Bolsward-West vraagt om een herinrichting. Een rotonde moet zorgen voor een betere doorstroom van het verkeer. De provincie en gemeente Súdwest-Fryslân onderzoeken nog hoe dat er precies uit gaat zien. Voor fietsers is de oplossing al gevonden in een y-fietstunnel, die op korte termijn ruimte moet geven.

In de huidige situatie moeten fietsers met behulp van stoplichten de kruising oversteken. De nieuwe y-fietstunnel verbindt de fietspaden van Exmorra, Bolsward en Schettens onder de grond met elkaar. Fietsverkeer hoeft op die manier niet de oversteek over de kruising te maken, maar kan er onderdoor.

Fietstunnel hoeft niet te wachten

Het college van de gemeente Súdwest-Fryslân wil op korte termijn stappen zetten en vraagt de gemeenteraad om geld voor de herinrichting van de kruising en de aanleg van de y-fietstunnel. Michel Rietman, wethouder van gemeente Súdwest-Fryslân, wil nu doorpakken: “Wij willen graag een goede doorstroom voor het verkeer én een veilige oversteek voor fietsers creëren. Op korte termijn kunnen we dit voor fietsers realiseren door te starten met de aanleg van de fietstunnel. Ik hoop dat we voor het overige verkeer ook snel aan de slag kunnen.”  

De gemeenteraad bespreekt het voorstel tijdens de raadsvergadering op donderdag 20 juli.

Herinrichting kruising vertraagd

In 2015 is een herinrichtingsplan voor de kruising gemaakt. De huidige verkeerslichten verdwijnen en in plaats daarvan komen er twee rotondes. Het vervangen van de verkeerslichten door een ovotonde (een ovale rotonde) wordt nog bekeken. Vanwege kosten, andere plannen en de complexiteit van het project heeft het veel vertraging opgelopen. De y-fietstunnel past in beide opties.

Aansluiting weg richting Exmorra

Begin volgend jaar wordt ook de weg richting Exmorra aangepakt. Deze wordt aangesloten op de rotonde aan de Sudergoawei (N359) bij de A7.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio