Tijdens een archeologische opgraving op het terrein van de bouwlocatie ‘Achter de Sleutel’ in Riethoven (Bergeijk) zijn twee bijzondere graven uit de Vroege Middeleeuwen ontdekt. In één graf werd een pot, een klein aantal aardewerken en glazen kralen en kleine bronzen voorwerpen aangetroffen. In het andere graf werden drie aardewerk potten aangetroffen, bestaande uit een schaaltje en twee schenkkannen. Daarnaast zijn in dit graf twee grotere verroeste ijzeren objecten aangetroffen waarvan op basis van de vorm vermoed wordt dat het zwaarden zijn. Het betreft één korter zwaard en één langer zwaard. Het lange zwaard was op de kist geplaatst en had (mogelijk) brons beslag.
Röntgenfoto’s en schoonmaak van deze vondsten zal moeten uitwijzen of het hier ook echt om zwaarden gaat. De graven zelf bestonden uit een houten grafkamer die op balken in een kuil van circa 1.5 m diep gebouwd was. In deze grafkamers stonden houten grafkisten waar de overledene in gelegd was.
Nederzettingssporen ontdekt door opgraving
In de omgeving van de graven zijn ook nederzettingssporen aangetroffen van gebouwen zoals huizen, spiekers en schuren. Ook zijn er op het terrein diepe waterputten aangetroffen die de bewoners voorzagen van water. In de sporen zijn sporadisch aardewerk aangetroffen. Op basis van dit aardewerk en de typen aangetroffen structuren wordt de nederzetting voorlopig gedateerd in de periode van circa 575 tot 850 na Chr. gedateerd. Deze periode staat bekend als de Merovingische en Karolingische periode.
Analyse vondsten
De opgravingswerkzaamheden zijn, in opdracht van Achter de Sleutel VOF, door VUhbs Archeologie uitgevoerd. Nu de werkzaamheden zijn afgerond worden de komende tijd alle sporen en vondsten door de archeologen geanalyseerd. Dit zal resulteren in een rapport. Voor de voortgang van de bouwwerkzaamheden op het terrein zijn geen verdere beperkingen.