3.4 C
De Bilt

Flink meer fietsdiefstallen, maar minder vernielingen, geweld en drugshandel in Baarn

Baarn – Hoewel het aantal fietsdiefstallen steeg in de eerste zes maanden van 2023, halveerde het aantal gevallen van vernieling en van huiselijk geweld in de gemeente Baarn. Flinke dalers waren ook drughandel, -vervaardiging en -bezit (-67 procent) en cybercrime (-60 procent: het laagste niveau sinds 2020). Maar de markante stijger afgelopen half jaar was dus het aantal fietsdiefstallen, dat steeg van 22 naar 60 gevallen (+173 procent). Verder steeg onder meer de registraties van geweld van 31 naar 57 gevallen en fraude van 49 naar 68 gevallen.

De gegevens komen uit het halfjaarlijkse Veiligheidsbeeld van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland dat de criminaliteitscijfers bijhoudt. Omdat Baarn een kleine gemeente is, kunnen procentuele stijgingen en dalingen snel groot zijn. De totale geregistreerde criminaliteit in Baarn is met 19 procent gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2022. In dat jaar lag de criminaliteit overigens op het laagste niveau sinds de start van de metingen in 2012.

Actie tegen fietsdiefstal

Opvallend in de cijfers is het gestegen aantal diefstallen van fietsen, waaronder ook bromfietsen, scooters en snorfietsen. Dat aantal stijgt landelijk al enige jaren. De opkomst van de e-bikes vormt voor een deel een verklaring voor deze toename. Het stelen van e-bikes is helaas voor criminelen een goed verdienmodel.

In Baarn concentreren de fietsendiefstallen zich de laatste maanden vooral rond het NS-station. De gemeente gaat mensen op die plek de komende tijd bewust maken dat er fietsendieven actief zijn door middel van een tekstkar. En via kranten en sociale media wordt aandacht gegeven aan wat je kan doen om diefstal van een rijwiel te voorkomen. Denk aan het gebruik van een stevig tweede slot. Of aan het stallen van de fiets in de bewaakte fietsenstalling bij het NS-station, die overigens de eerste 24 uur gratis te gebruiken is.

‘Help mee criminaliteit bestrijden’

Burgemeester Röell: ‘De criminaliteitscijfers lieten de afgelopen jaren steeds een dalende lijn zien. Vooral in de coronajaren van 2020 tot en met 2022 was die daling flink. Zo kende vorig jaar zelfs het laagste criminaliteitscijfer sinds het begin van de metingen door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. Die ontwikkeling omlaag lijkt zich gezien de eerste helft van het jaar helaas niet door te zetten.

Het blijft dus eens te meer van belang dat we ons gezamenlijk inzetten tegen criminaliteit. Inwoners kunnen politie en gemeente daarbij helpen door alert te zijn en verdachte situaties zo veel en zo snel mogelijk te melden. Dat kan direct via telefoonnummer 112. Wie liever anoniem wil melden, neemt contact op met Meld Misdaad Anoniem, via telefoonnummer 0800-7000.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio