2.9 C
De Bilt

Bergen op Zoom bloeit met groeiende bedrijventerreinen en duurzame initiatieven

Het college van Bergen op Zoom blikt terug op de ontwikkeling van de Bergse bedrijventerreinen van afgelopen jaar. Volgens  wethouder economische zaken, Dominique Hopmans, spelen bedrijventerreinen een essentiële rol in het bevorderen van duurzame economische groei en brede werkgelegenheid in de regio. Het gaat In Bergen op Zoom om Theodorushaven/Noordland en de Poort (TNP), Oude Molen, en Lage Meren Meilust (LMM).

Bedrijventerreinen vormen de ruggengraat van de lokale economie en spelen een cruciale rol in het aantrekken van nieuwe bedrijven en het bevorderen van werkgelegenheid. De gemeente Bergen op Zoom begrijpt het belang van deze terreinen en heeft zich ingezet om een gunstig ondernemersklimaat te creëren. Zo hebben bijvoorbeeld alle Bergse bedrijventerreinen afgelopen jaar, in samenwerking met o.a. politie en brandweer, het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontvangen. Deze certificering mag tot tenminste 2025 worden gevoerd.

Samenwerking is cruciaal

Een van de sleutelfactoren die heeft bijgedragen aan het succes van de bedrijventerreinen is de samenwerking tussen ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden. Door de oprichting van Brabant Ports, een samenwerkingsverband tussen acht binnenhavens in Noord-Brabant, heeft Bergen op Zoom haar havenstatus versterkt en voldoet nu aan de internationale voorwaarden van de Trans Europese Transportnetwerken (TEN-T). Deze strategische samenwerking stelt de gemeente in staat om te profiteren van kennisuitwisseling op het gebied van circulaire economie, digitalisering, criminaliteitsbestrijding en havenontwikkeling.

Ontwikkelingen Bergen op Zoom op een rijtje

Theodorushaven/Noordland

Watergebonden bedrijvigheid

Bergen op Zoom is haar ligging aan het water steeds meer aan het verzilveren. Zo ontstaat daadwerkelijk de aansluiting op de West-Brabant corridor en de vaarroute Antwerpen – Rotterdam. Medio juli is containerterminal BTT Multimodal Container Solutions van start gegaan aan de Van Konijnenburgweg. Wat ooit een vervallen terrein was zonder activiteit, heeft nu een grootschalige transformatie ondergaan. Het perceel van ongeveer 4,6 hectare is omgetoverd tot een hypermoderne CO2-neutrale containerterminal[1].
Deze herontwikkeling draagt bij aan de zogeheten ‘modal shift’, oftewel de transitie van weg- naar watervervoer. 

De ontwikkeling van de buitenhaven door de firma H.Essers (voormalig Meeus) draagt bij aan diezelfde beweging en begeeft zich in een vergevorderd stadium van het vergunningsproces. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de huidige containerterminal aan de Vierlinghweg. Die wordt op z’n laatst op 1 april 2026 verlaten. Dan zal de nieuwe buitendijkse containerterminal in gebruik zijn.

Ontwikkelingen biobased en agrifood

Op 8 juni opende Lamb Weston haar ‘innovatiecentrum’ aan de Vierlinghweg in Bergen op Zoom. Deze nieuwe faciliteit biedt Lamb Weston, náást het huidig gebruik van het DAB (Delta Agrifood Business), uitgebreide mogelijkheden om nieuwe producten en processen op kleine schaal te ontwikkelen en te testen. Deze investering onderstreept het belang van Bergen op Zoom als een centrum voor voedselinnovatie en versterkt de positie van de gemeente als een aantrekkelijke bestemming voor bedrijven in de agrifood.

De komst van het van oorsprong Israëlisch bedrijf UBQ Materials BV naar Bergen op Zoom is een goed voorbeeld van de beweging naar een circulaire economie. UBQ heeft een uitgebreide procedure doorlopen en vergunning gekregen voor hun fabriek op het industrieterrein Theodorushaven. Het bedrijf verwerkt afval tot grondstof en past daarmee ook helemaal in het alsmaar groeiend rijtje bedrijven in Bergen op Zoom dat zich baseert op biobased economy.

Verduurzaming TNP

Ook het project ‘De Grote oogst’ moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van het gehele bedrijventerrein. Samen met de provincie Noord-Brabant, de Bedrijvenvereniging TNP investeert de gemeente

€ 750.000,- in de ontwikkeling van projecten op het gebied van verduurzaming (energie, klimaatadaptatie en circulariteit).

Oude Molen

Het bedrijventerrein Oude Molen, gelegen langs de A4, is een bron van groeiende bedrijvigheid in de gemeente Bergen op Zoom. Het gebied is strategisch gelegen en biedt bedrijfskavels die de interesse hebben gewekt bij verschillende ondernemers. Meerdere bestaande bedrijven realiseren uitbreidingen op eigen terrein en inmiddels is ook een aantalnieuwe startende bedrijven neergestreken op Oude Molen.
Het bedrijventerrein zal de komende tijd met zo’n 10 hectare groeien. Verschillende bedrijven hebben al aangegeven neer te willen strijken in dit gebied (dat ook wel Schans 4 wordt genoemd).

Lage Meren Meilust

Het bedrijventerrein Lage Meren Meilust is de thuishaven geworden van enkele vooruitstrevende ontwikkelingen. Ten eerste, de komst van een Jumbo Cityhub naar dit gebied. Deze hub moet de groeiende vraag naar thuisbezorging van online bestelde boodschappen versnellen. Hoewel deze ontwikkeling al enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, blijft het een krachtig voorbeeld van de aantrekkingskracht die Lage Meren Meilust uitoefent op gerenommeerde bedrijven.

Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van DKG. Dit bedrijf is de groep achter de succesvolle Nederlandse keukenmerken Bruynzeel en Keller.

Daarnaast zijn er positieve ontwikkelingen als het gaat om de kantoorpanden aan de Joulehof bij de entree van het bedrijventerrein vanaf de Wouwsestraatweg/Marconilaan. DRV accountants en LGL legal hebben samen met de pandeigenaar hun kantoorpand volledig gerevitaliseerd. Dit geeft een positieve impuls aan het ondernemersklimaat op Lage Meren Meilust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio