15.4 C
De Bilt

Opvang Haastrecht klaar voor eerste 40 jonge vluchtelingen

Haastrecht – Vandaag werd de opvang in Het Klooster in Haastrecht gepresenteerd aan pers en later ook omwonenden. De opvang is voor minderjarige vluchtelingen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Op wat meubilair en andere spullen na is de inrichting zo goed als compleet. Maandag zullen de eerste 40 jongeren hier een plek krijgen.

Zorgvuldige afstemming met omgeving over opvang

Omwonenden zijn en worden zeer zorgvuldig in het hele proces meegenomen van de opvang van deze jongeren. Wethouder Ria Boere sprak namens de gemeente uit, ‘dat er in het begin echt dingen zijn misgegaan in de communicatie, door de snelheid waarmee alles moest gebeuren. Gelukkig worden omwonenden en inwoners van Haastrecht, uitgebreid betrokken bij de komst van de jonge vluchtelingen. Overigens kunnen we echt nog niet iedereen overtuigen, maar we zijn wel in gesprek met elkaar en dat al heel belangrijk!”, zo laat de wethouder weten.

Zij liet ook weten niet te kunnen garanderen dat er nooit eens iets kan gebeuren. Dat kan ze voor de eigen jeugd in de Krimpenerwaard overigens ook niet. Er zijn wel voldoende aanspreek mogelijkheden waar inwoners met klachten of vragen terecht kunnen bij de opvang.

Mix van jongens en meisjes en niet 80 tegelijk

Zo is er bewust voor gekozen ervoor te zorgen dat begonnen wordt met een groep van 40 jongeren, die tot en met december van dit jaar iedere maand worden aangevuld tot het maximum van 80. Daarnaast liet de locatiemanager van Het Klooster in Haastrecht ook weten dat er een mix van jongens en meisjes worden opgevangen. Die mix is belangrijk, omdat er eerst sprake was van alleen jongens.

Slaapgedeelten apart

De jongens en de meiden hebben aparte, afgesloten slaapgedeelte. De meiden krijgen één slaapkamer voor 3 en één voor 2 personen. In de kamer van 3 is voor alle 5 één gezamenlijke douche en toilet. Overigens zullen alle overige activiteiten niet gescheiden plaatsvinden en trekken jongens en meiden gezamenlijk op.

[smartslider3 slider=”6″]

Angst voor het onbekende geldt voor beide kanten

Over de opvang is lokaal al veel ophef geweest en zijn regelmatig angsten uitgesproken over de veiligheid van inwoners en hun kinderen. ze angst is vaak op verhalen van elders en gevoel gebaseerd. Maar voor de groep jonge vluchtelingen die in Het Klooster in Haastrecht worden opgevangen, zal er ook een stukje angst meespelen. ‘Waar kom ik terecht? Wordt ik geaccepteerd? Hoelang kan ik hier blijven?’ zijn een aantal van die vragen die voor deze groep jongeren heel normaal zijn.

Volop vrijwilligers

De locatiemanager van de COA laat weten blij verrast te zijn met de vele aanmeldingen van omwonenden en inwoners die vrijwilligerswerk willen doen bij de opvang. ‘Er is al een groep van maar liefst 30 mensen die vrijwillig willen helpen’, liet zij tevreden weten.

Regels en integreren

De jongeren zullen in Het Klooster zeker met strikte regels te maken krijgen. Met allerlei activiteiten en lessen zal getracht worden hen alvast zoveel mogelijk te laten integreren in de Nederlandse samenleving. Daar wordt volop de tijd voor genomen. Hierbij worden zaken als taal, verkeersregels, sociale omgangsvormen en de Nederlandse cultuur zeker meegegeven.

Onderwijs

Na de zomervakantie gaan de jongeren naar het voortgezet onderwijs in Gouda, in een zogenaamde schakelklas. Dit helpt niet alleen bij de integratie, maar ook hun eigen ontwikkeling. Daarnaast is het een goede onderbreking van de dag en leid het af van de onzekerheid waarin zij vaak verkeren.

Afwachten voor jonge vluchtelingen

Voor alle jongeren in de opvang in Haastrecht is het afwachten wat hun toekomst brengt. Zij hebben nog geen verblijfsstatus en zitten dus nog in de asielprocedure. Mochten zij wel een verblijfstatus krijgen, kunnen zij dus ook weer naar een andere locatie worden overgeplaatst.

Samen met Haastrechtenaren

Zorgvuldigheid en openheid lijkt in het hele proces van groot belang, waarbij zowel gemeente als COA omwonenden en overige inwoners volwaardig willen betrekken. Zoals zo vaak zal het ook tijd nodig hebben en ook niet alles zal goed gaan. Maar de lijnen voor communicatie met elkaar zijn volop aanwezig en samenwerking met de Haastrechtenaren is van het grootste belang voor hen zelf, maar zeker ook voor de jonge vluchtelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio