De meeste niet-agrariërs hebben nog nooit van de slepende melkziekte bij koeien gehoord. Toch worden steeds meer koeien hiermee gediagnosticeerd. En dit heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de gezondheid van de koe, maar ook voor het bedrijf. Een koe met de slepende melkziekte kan namelijk veel minder melk produceren. Soms zelfs helemaal niet meer. Daarnaast kan ze onvruchtbaar worden. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het enorm belangrijk dat er meer kennis over deze ziekte komt, dat men weet waar ze op moeten letten en (belangrijker nog) hoe het te voorkomen is. In dit artikel vind je alles wat je moet weten.
Wanneer spreken we van slepende melkziekte?
Maar wat is slepende melkziekte nu eigenlijk precies? We spreken hiervan als koeien door een gebrek aan de juiste voedingsstoffen in ketose komen. Dit betekent hetzelfde als bij mensen. Door gebrek aan goede voedingsstoffen, probeert het lichaam van de koe op andere manieren aan energie te komen. Hierdoor zal de koe lichaamsreserves aanspreken waardoor er ketonen vrijkomen. Dit gebeurt meestal aan het begin van de lactoseperiode. Juist wanneer de koe melk gaat produceren, heeft het behoefte aan meer en bovenal gezonde voedingsstoffen. Als dit haar energiebehoefte niet vervult, gaat het lichaam op zoek naar andere energiebronnen om melk te kunnen produceren. Als dit niet lukt en de koe in ketose komt, spreken we van de slepende melkziekte.
Het is belangrijk om te weten dat het vrijkomen van ketonen geen problemen hoeft te geven als het aantal beperkt blijft. Wanneer de concentraties echter steeds groter worden, wordt dit een geheel ander verhaal.
Hoe herken je of de koe in ketose komt?
Doorgewinterde agrariërs weten de slepende melkziekte vaak heel snel te herkennen. Dat is ook goed. Want hoe sneller de ziekte opgemerkt wordt, hoe sneller deze verholpen kan worden. Wanneer je pas net met koeien begint te werken, valt het je misschien niet direct op. De koe laat echter al snel symptomen zien die aangeven dat het niet goed gaat. Zo wordt ze trager in haar bewegingen, eet ze minder en geeft ze steeds minder melk. Uiteindelijk kan het ook haar vruchtbaarheid aantasten. Bij grote concentraties van ketonen kan dit ook geroken worden aan de adem van de koe. Deze ruikt naar aceton.
Helaas is de slepende melkziekte niet altijd even duidelijk. Soms kun je er niet omheen, maar het komt ook voor dat de koe weinig laat merken. Dat is direct het verraderlijke van deze ziekte.
Hoe te voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk altijd belangrijker dan genezen. De beste manier om deze ziekte te voorkomen is door de koe vanuit droogstand direct de beste voedingsstoffen aan te bieden. Bespaar niet op voeding en kies enkel voor kwaliteit. Dan ben je al een heel eind op weg. Daarnaast is het ook belangrijk om de weerstand verder te ondersteunen. Dit geldt zeker voor koeien die net beginnen met melk geven. Dit is de periode dat hun lichaam wel wat extra hulp kan gebruiken. Aan jou de verantwoordelijkheid om dit ook te geven en zo problemen te voorkomen.