Het campagneteam ‘Maak een punt van nul’ staat op maandag 25 september op de jaarmarkt van Lisse. In opvallende gele shirts vraagt het campagneteam op een ludieke manier aandacht voor verkeersveilig gedrag. Wethouder Jolanda Langeveld; “We willen dat Lisse een veilige woon- en leefomgeving is voor onze inwoners. In het mobiliteitsplan staat wat we doen om dat te kunnen realiseren.
Zo willen we ons inzetten voor het terugbrengen van het aantal verkeersslachtoffers door structureel aandacht te vragen voor verkeersveiligheid. Iedereen heeft daar een eigen verantwoordelijkheid in. Ik ben blij dat het campagneteam zich hiervoor inzet en ons helpt om het bewustzijn over verkeersveilig gedrag te vergroten”.
Verkeersveiligheid en de jaarmarkt: een vreemde combinatie?
Alle bezoekers van de jaarmarkt zijn verkeersdeelnemers. De gemeente vindt het belangrijk dat bezoekers veilig naar het centrum van Lisse komen en ook weer veilig thuiskomen. Daar hoort een bepaald soort gedrag bij waar mensen niet altijd bij stil staan. Dat blijkt ook uit de cijfers. Jaarlijks vallen er meer dan 7.869 ernstige verkeersslachtoffers in Zuid-Holland.
Dat zijn 22 mensen per dag. Vaak komt dit door te hard rijden, afgeleid zijn, op de telefoon kijken of geen licht aan op de fiets. Samen kunnen we dit onveilige gedrag veranderen. Mensen die betrokken waren bij een ernstig verkeersongeval, zeggen vaak: “Kon ik de klok maar terugdraaien!” Helaas is dat niet mogelijk, maar u kunt wel van tevoren al nadenken over het veranderen van uw verkeersgedrag.
Aan de slag met verkeersveilig gedrag
Het campagneteam daagt mensen op de Jaarmarkt uit om hun verkeerskennis te toetsen met als doel: mensen bewust maken van de risico’s in het verkeer én ze laten zien dat ze zelf kunnen zorgen voor meer veiligheid. Aan de ene kant als opfrisser, bijvoorbeeld ‘Waar hoor je met je e-bike op de weg?’ en aan de andere kant informatie geven over actuele zaken zoals het gebruik van de mobiele telefoon en alcohol en drugs in het verkeer.
Doe mee met de verkeersquiz en kijk wat u zelf kunt doen om uw verkeersgedrag te veranderen. Het campagneteam ondersteunt met het maken van een belofte en met tips om je daaraan te houden. Maak een punt van nul! Samen komen we veilig thuis.